Spar traži od Slovenije konkretne parametre kakvoće

Trgovački lanac Spar, koji je osumnjičen da u Sloveniji prodaje “krivotvoreni med” zbog čega je više vrsta vrcanog šumskog i livadskog meda sa svojom robnom markom morao povući s polica, pozvao je danas ministarstvo poljoprivrede i državni inspektorat da odrede “konkretne parametre kakvoće” za prehrambene proizvode, te ustvrdio da su analize u inozemstvu pokazale kako med koji su morali povući odgovara važećim europskim, ali i slovenskim standardima.

“Pozivamo vas da odredite konkretne parametre kakvoće i metode za njeno utvrđivanje, te da o tome obavijestite proizvođače i trgovačke tvrtke”, naveo je Spar u svom pozivu, te ponovno zanijekao da je u med namjerno dodavao šećer i tako kršio pravilnik po kojemu je med samo “prirodni proizvod pčela” bez ikakvih dodataka.

Slovensko ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je objavilo da je dodatnim analizama još dva meda iz Sparove ponude ponovo potvrđena prisutnost enzima beta-fruktofuranoizidaza koji se u prirodnom medu inače ne nalazi.

To, kako tvrde, dokazuje da su u med namjerno dodavani šećerni sirup ili šećer kojega su enzimi rastopili, te da se radi o “krivotvorini” s obzirom na slovenski pravilnik o medu.

U Sparu međutim tvrde da je s njihovim medom sve u redu te da je to potvrdio dodatni nalaz istaknutog njemačkog instituta za analizu meda, koji ima europsku akreditaciju, kojemu su poslali povučene uzorke. “Med na našim policama pregledan je i po svim novim važećim metodama, a odgovara svim slovenskim i europskim pravilnicima”, naveli su u Sparu, izražavajući sumnju u metode koje koristi slovenski inspektorat za poljoprivredu. (H)

Prethodni članakHeraklea predstavila nove metode mystery shoppinga
Sljedeći članakIvan Komak potvrdio prodaju većinskog paketa osječke Pivovare