spar-perfa-sretna-jaja-10-kom-largeDobavljač Spara je tvrtka Perfa Bio, prvi hrvatski proizvođač ovog tipa jaja

Zemlje članice Europske Unije od 1. siječnja 2012. godine napuštaju uzgoj kokoši nesilica u neobogaćenim kavezima i uvode humaniji način držanja kokoši nesilica, u tzv. obogaćenim kavezima. U Hrvatskoj je sustav držanja kokoši nesilica u neobogaćenim kavezima dopušten do ulaska RH u EU, a upotreba takvih kaveza treba prestati najkasnije 12 mjeseci nakon pristupa.

Usprkos relativno dugom roku za prilagodbu, trgovački lanac Spar Hrvatska je svojim kupcima već ponudio kokošja jaja iz tzv. stajskog ili podnog uzgoja. Na jajima proizvođača Perfa Bio stajski uzgoj je predstavljen brojem 2, kako je i određeno pravilnikom, navode iz ovog trgovačkog lanca.

Pri ovakvom uzgoju prvenstveno se pazilo na odnos prema životinjama. U stajskom uzgoju koke nesilice slobodno se kreću unutar zatvorenog prostora.

“To je definitivno bolji pristup uzgoju kokoši nesilica, ali je istovremeno omogućena kontrola prehrane i uzgoja nesilica, pa tako i jaja. Jaja kokoši nesilica iz stajskog uzgoja značajno su veće od onih iz kaveznog sustava držanja. Njihova ljuska bitno je deblja što je važno za pakiranje i transport, a boja njihovog žumanjka je intenzivnija”, kažu iz Spara..

Dobavljač Perfa Bio d.o.o. prvi je hrvatski proizvođač ovog tipa jaja, a farma ovih kokoši nesilica nalazi se u Daruvaru s godišnjom proizvodnjom od preko 4 milijuna jaja. Cijena Sretnih jaja A klasa M razred 10/1 je 15,99 kn, a od danas su dio stalne ponude Spar i Interspar trgovina.