Ivica Delić, Ministarstvo poljoprivrede

Stručnim skupom Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja Republike Hrvatske (CROCPA), koji je održan prošli petak u hotelu Westin, obilježeno je 10 godina jednog od najuspješnijih Europskih projekata sakupljanja ambalažnog otpada – CROCPA Eko Model. U sklopu događanja održano je i niz predavanja te panel rasprava na temu sigurnosti hrane, a problematika smanjenja raspoloživih zaštitnih sredstava u proizvodnji hrane i neopravdane predrasude javnosti prema zaštitnim sredstvima i zdravstvenoj ispravnosti hrane prevladavale su raspravom.

Istraživanje koje je na skupu izložio načelnik sektora Fitosanitarne politike pri Ministarstvu poljoprivrede Ivica Delić pokazalo je da je Hrvatska po pitanju ostatka pesticida u hrani na razini europskih standarda te je čak 99 posto uzorkovane hrane zadovoljavalo stroge europske standarde. Istraživanje je dodatna potvrda činjenici da zemlje EU-a konzumiraju uvjerljivo zdravstveno najsigurniju hranu u svijetu.

Stručni skup su otvorili predstavnici udruge CROCPA, predsjednik Matko Mesić te izvršna direktorica Irena Brajević, nakon čijih pozdravnih govora je uslijedilo prikazivanje videa napravljenog u povodu deset godine CROCPA Eko Modela. Taj projekt zbrinjava otpadne ambalaže spada među najuspješnije projekte tog tipa ne samo unutar industrije već i u usporedbi s drugim industrijama. Prije pokretanja Eko Modela postojao je veliki problem odlaganja otpadne ambalaže na neadekvatan način, a od pokretanja projekta došlo je do velikog porasta postotka sakupljene ambalaže – s 25 posto sakupljene ambalaže u 2008. godini do čak 87 posto koliko je zabilježeno prošle godine.

Slijedilo je obraćanje predsjednika Odbora za poljoprivredu Hrvatskog Sabora Tomislava Panenića koji je pohvalio Eko Model te pozvao članice Udruge na suradnju kako bi kako bi zajedno ostvarili bolju budućnost proizvođača i distributera sredstava za zaštitu bilja te poljoprivrednih proizvođača kroz učinkovitije donošenje zakonskih rješenja.

Predsjednik udruge CROCPA, Matko Mesić, je u svom glavnom izlaganju istaknuo veliku ulogu i važnost sredstava za zaštitu bilja, navodeći primjer da je procjena da čak oko 40 posto svjetske količine hrane ne bi postojalo bez sredstava. Također je naveo da je u proteklih 10 godina EU izbacila iz upotrebe 50 posto djelatnih tvari namijenjenih zaštiti bilja, što je otežalo ne samo status proizvođača, već i poljoprivrednika koji se sve teže bore s nametnicima i u konačnici im se smanjuje konkurentnost na svjetskoj razini.

Jedna od uloga Udruge je i edukacija poljoprivrednika pa je Mesić najavio i pokretanje demo farme koja će, osim edukacije sigurne primjene sredstava, za svrhu imati i edukaciju opće javnosti zbog neutemeljenih predrasuda o sredstvima za zaštitu bilja koja spadaju među najispitivanije kemikalije na tržištu. Na kraju svog izlaganja je pozvao zakonodavna i regulatorna tijela na suradnju te naglasio nužnost donošenja znanstveno utemeljene odluke, a ne onih baziranih na populizmu, strahu i neupućenosti.

Jedno od najzanimljivijih izlaganja bilo je predstavljanje Rezultata istraživanja o ostacima pesticida u hrani u 2017. godini, koje je održao Ivica Delić iz Ministarstva poljoprivrede. Od ukupno 630 uzoraka povrća, voća i mesnih proizvoda, 50,48 posto je bilo proizvedeno u Republici Hrvatskoj, 38,41 posto je imalo EU porijeklo dok je 11,11 posto porijeklom bilo iz trećih zemalja.

U samo šest uzoraka, odnosno 1 posto od ukupnog broja, je nađen ostatak pesticida iznad dozvoljene vrijednosti. Na svih 6 uzoraka koji su imali prekoračenje provedena je procjena rizika te je ustanovljeno da je rizik za potrošače postojao samo kod jednog uzorka kruške i rajčice iz Albanije. Na kraju je potvrdio da su u sklopu ovog programa za ovu godinu odlučili povećati broj uzoraka za 100 te da su dodatno uključena i pogranična područja u kojima postoji veći rizik od ilegalnog uvoza hrane iz susjednih zemalja.

Jedno od istaknutijih predavanja je bilo i ono Hrvoja Gregurića iz Zajednice hrvatskih povrćara u kojem je obradio izazove u proizvodnji povrća. Upozorio je na činjenicu da s ulaskom u EU proizvođači imaju na raspolaganju sve manji broj dozvoljenih sredstava za zaštitu bilja te da je sve veći uvoz proizvoda iz zemalja trećeg svijeta koji nisu proizvedeni po rigoroznim pravilima koje oni moraju poštovati. Sve to otežava ulogu povrćara u Hrvatskoj te su mnogi zbog tog dovedeni na rub.

Stručni skup je zaključila panel rasprava na kojoj su sudjelovali predstavnici CROCPA-e, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Filozofskog fakulteta u Zagrebu te European Crop Protection Associationa (ECPA), matične udruge CROCPA-e. Sigurnost hrane je bila glavna tema rasprave te su se svi složili oko tog da je hrana u Hrvatskoj i Europi iznimno sigurna, a dio sudionika je istaknulo da postoji opasnost od smanjenja kvalitete hrane u budućnosti zbog sve većeg uvoza iz trećih zemalja koja nije proizvedena prema visokim europskim standardima.

Michal Kicinski iz ECPA-e ukazao je na sve strože regulatorne restrikcije koje iznimno otežavaju proizvodnju kvalitetne hrane u dovoljnim količinama, a ujedno je spomenuo da je niz sredstava za zaštitu bilja zabranjeno od strane europskih institucija, unatoč tome što njihova štetnost nije znanstveno potvrđena.

Neopravdani strah javnosti od sredstava za zaštitu bilja ne smije bit razlog da europske institucije zabrane sredstva koja nisu štetna pri pravilnoj upotrebi, a uvelike olakšavaju proizvodnju i omogućuju Europskim poljoprivrednicima da budu konkurentni na globalnom tržištu. Svi sudionici su se složili da treba uložiti dodatni trud kako bi ukazali javnosti, a ujedno i zakonodavnim institucijama u Europi, kako je budućnost poljoprivrede u Hrvatskoj i Europi ugrožena bez lijekova za usjeve, odnosno sredstva za zaštitu bilja.