suncokreti-ulje-uljarice-midiVodeće domaće uljare zatražit će od Vlade Srbije da zabrani izvoz suncokreta ovogodišnjeg roda u Bosnu i Hercegovinu, objavio je portal Agrosmart.

Za četvrtak, 25. kolovoza planiran je sastanak prerađivača s predstavnicima ministarstava trgovine i poljoprivrede, na kojem bi proizvođači ulja trebali iznijeti prijedlog o uvođenju ograničenja u trgovini s BiH, objavio je Agrosmart.

Razlog za nezadovoljstvo prerađivača je to što su otkupljivači iz BiH spremni suncokret iz Srbije platiti bolje nego domaće uljare, jer imaju sporazum o slobodnoj trgovini s Turskom, što znači da bez carinskih opterećenja mogu izvoziti ulje na tursko tržište, koje je tamo znatno skuplje nego u BiH.

Agrosmart je naveo da će srpska industrija ulja ove godine izaći s nepovoljnijim uvjetima otkupa suncokreta nego lani.

Ako bi država odlučila zaista uvesti ograničenje, štitila bi interes prerađivača, a ne poljoprivrednika kojima se, kako sada stvari stoje, servira nepovoljna cijena suncokreta.

Portal Agrosmart  podsjeća da nijedna uljara u Srbiji još nije objavila koliko će plaćati suncokret ovogodišnjeg uroda.

Tvornica ulja Bimal iz Brčkog je s tvornicom Sunce iz Sombora sklopila ugovor o preradi suncokreta, pa bi se u somborskoj uljari trebalo preraditi između pedeset i sto tisuća tona suncokreta.

Po dostupnim podacima, u Srbiji je ove godine suncokretom zasijano 202.408 hektara te se očekuje veći prinos od prosječnog. (ekapija.com/BETA)