Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) osnovala je 21 vijeće županijskih regionalnih komora cilj kojih je na lokalnoj razini pomagati i poticati razvoj poljoprivrede te upozoravati na teškoće s kojima se susreću poljoprivrednici, istaknuo je direktor HPK Ivan Katalinić na današnjoj prvoj sjednici Vijeća županijske regionalne komore Osječko-baranjske županije.

hpk-small-midiUoči ulaska Hrvatske u EU hrvatska poljoprivreda i stočarstvo opterećeni su brojnim teškoćama, među ostalim, pootvarani su brojni trgovački lanci “gdje smo dobili kao potrošači, a izgubili kao proizvođači”, rekao je Katalinić. Nije riješeno pitanje natapanja, legalizacije poljoprivrednih objekata i ostala te je posebice važno upozoravati vladu i na zakonske propuste ili nedorečenosti u raznim poljoprivrednim granama.

Isto tako, kazao je, hrvatski se poljoprivrednici moraju obrazovati, u čemu HPK ima veliku ulogu.

Predsjednik osječko-baranjskog HPK Domagoj Dropulić naglasio je kako je upravo u toj županiji “poljoprivreda najzastupljenija u Hrvatskoj” te da je još mnogo posla da bi ojačala njezina konkurentnost na europskom tržištu”.

I on je istaknuo da je problem legalizacija poljoprivrednih objekata te da mnoga poljoprivredna pitanja prije ulaska Hrvatske u EU, nažalost, nisu riješena.

Dožupan Željko Kraljičak podupro je rad HPK i nedavno osnovana vijeća županijske regionalne komore, istaknuvši kako svi moraju dati velik doprinos zaštiti hrvatskih poljoprivrednih proizvođača. Upozorio je da zabrinjava stanje, primjerice, u hrvatskom mljekarstvu jer je u pet godina od 50.000 “nestalo” 37 do 40 tisuća proizvođača, a gotovo je nestalo i svinjogojstvo. Poljoprivredni proizvođači tako uglavnom postaju ratari i stvaraju viškove ratarskih kultura, kazao je Kraljičak.

Dodao je kako HPK neće biti snažan ako ga ne prepoznaju poljoprivrednici i ustanove koje mogu utjecati na agrarnu politiku. (H)