Nakon najvišeg straha od zaraze zabilježenog u studenom, te pada u prosincu, zabrinutost zbog zaraze nastavlja sa značajnim padom i u siječnju (od 48% u studenom, 43% u prosincu na 31% u siječnju), pokazalo je redovno istraživanje agencije Hendal provedeno tijekom prvog ovogodišnjeg mjeseca.

Nakon kontinuiranog pada zadovoljstvom rada Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije COVID-19, u siječnju bilježimo blago povećanje zadovoljstva, a preko polovice građana ne podržava odluku o nastavku zatvaranja ugostiteljskih objekata. U siječnju je ocjena zadovoljstva porasla s 2,5 na 2,68. Slabije zadovoljstvo radom mjerodavnih službi vidljivo je i u podatku da preko polovice građana (53%) ne podržava odluku Stožera o nastavku zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Građani su još prilično neodlučni vezano za cjepivo. Trećina ih je neutralna po pitanju povjerenja u cjepiva, uz ipak veći udio onih koji nemaju povjerenja. Podjednak je i udio onih koji se ne namjeravaju cijepiti i onih koji se namjeravaju ili su se već cijepili.
39% građana nema povjerenja u nova cjepiva, 34% posto je neutralno po tom pitanju, a 27% vjeruje novim cjepivima. Namjera cijepljenja je podjednaka: 36% građana ne namjerava se cijepiti, 34% se planira ili se već cijepilo, a ostalih 30% još ne zna.
Kod većine građana, potres nije izazvao dodatnu zabrinutost zbog epidemije COVID-19.

Iako su nas istovremeno zadesile dvije velike ugroze (COVID-19 i potres u Sisačko-moslavačkoj županiji), 52% građana navodi kako potres nije nikako djelovao na njihovu zabrinutost oko epidemije, dok ih je 28% nakon potresa još zabrinutije oko epidemije.

Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 500 građana Hrvatske sredinom siječnja 2021.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!