U aferi ‘staro meso’ mediji bi mogli izgubiti parnicu ne otkriju li izvor

Tužitelj, mesna industrija, lako će dokazati štetu koju su mu nanijeli napisi o problematičnome uvoznome mesu. Na tuženiku je, odnosno nakladnicima, da dokaže da je imao osnovani razlog povjerovati kako su podaci iz vijesti točne i da je proveo sve potrebne mjere za provjeru njihove točnosti.

Najnovija hrvatska afera izbila je prošli tjedan na temu navodnog uvoza mesa i mesnih prerađevina starih deset i više godina kojima se truje hrvatski narod. Cijela se konstrukcija svodi na to da bezobzirni uvoznici za malen novac u inozemstvu kupuju ono što je ondje pripremljeno (iz raznih razloga, od starosti pa nadalje) za smetlište i zatim kao svježe meso prodaju u našoj zemlji.

Tako se (ako je navedeno točno) ne samo truju ljudi nego i zbog netržišno niskih cijena uništava hrvatska proizvodnja.

Oni koji takve tvrdnje iznose pozivaju se na (za javnost) anoniman stručni izvor ‘iznutra’, a oni koje takvi navodi prozivaju brane se tvrdeći da to nije istina i ne može biti istina; potporu im daje i resorno ministarstvo izvlačeći pritom i argument da je poglavlje u pregovorima koje se odnosi na poljoprivredu i koje uključuje i standarde koje trebaju ispunjavati meso i mesne prerađevine ‘uspješno zatvoreno’ i da tu vrijede i poštuju se svi europski standardi. (Lider)