DobitniciŠvedski Tele2 i Reach for Change danas su proglasili dobitnike programa korporativne društvene odgovornosti za pomoć djeci “Reach for Change – Budi promjena”. Tri pobjednička projekta odabrana su između više od 200 prijavljenih projekata socijalnog poduzetništva s ciljem poboljšanja života djece u Hrvatskoj.

Nositelji nagrađenih projekata imat će na raspolaganju stručnu  pomoć zaposlenika Tele2 kao i financijsku potporu u ukupnoj vrijednosti 540.000 kuna.

Pokretanjem programa, Hrvatska je postala 17. zemlja u kojoj Reach for Change počinje s provedbom svojih aktivnosti. Samo u prošloj godini zahvajujući radu programa unaprijeđen je život milijuna djece u Europi, Aziji i Africi.

Pružanjem podrške, Tele2 je omogućio početak rada zaklade Reach for Change u Hrvatskoj, podržavajući projekte inovativnih socijalnih poduzetnika koji pridonose poboljšanju kvalitete života djece. Ovo je jedinstveno partnerstvo u Hrvatskoj koje uvodi značajne inovacije u području društvene odgovornosti na način gdje Tele2 osim financijske podrške, socijalnim poduzetnicima kroz Reach for Change pruža dugoročnu stratešku podršku u razvoju, donirajući im svoje vrijeme, ekspertizu te prilike za umrežavanje.

Tako se ostvaruje važan doprinos kvaliteti i održivosti programa koji odgovaraju na neke od najvećih izazova s kojima se djeca u Hrvatskoj susreću u području zdravlja i razvoja, obrazovanja, zaštite od nasilja i zlostavljanja, skrbi, društvenog i ekonomskog sudjelovanja te izražavanja, a u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravima djeteta.

Prvi je natječaj u sklopu ove suradnje predstavljen 14. svibnja te je rezultirao s više od 200 prijava projekata. Svi su projekti procijenjeni kroz rigorozan proces u koji su bili uključeni stručnjaci za socijalno poduzetništvo, neprofitni rad i prava djece. Projekti u užem izboru, njih 20, podržano je kroz niz radionica usmjerenih na razvoj u proteklih nekoliko mjeseci.

Konačnu odluku o podršci zajednički su donijeli Veliki i Dječji žiri. Veliki žiri činili su predstavnici Uprava Tele2 i Reach for Change te pridruženi članovi dok su Dječji žiri činila djeca u dobi od 10 do 14 godina. Na ovaj je način omogućeno sagledavanje prijavljenih projekata iz niz perspektiva, uključujući i ključnu perspektivu djece.

“Zaštita djece je glavni prioritet Tele2 i jedan je od pet fokusa interesa u našoj strategiji korporativne odgovornosti. Dugogodišnje partnerstvo između Tele2 i zaklade Reach for Change je za nas savršen način postizanja svojeg cilja, a on je poboljšanje života djece diljem svijeta. Inovativna metoda zaklade Reach for Change odlično se uklapa u baštinu i samu bit Tele2. Podupirući iznimne socijalne poduzetnike mi možemo stvoriti promjenu koja traje”, rekla je predsjednica Uprave Tele2 Allison Kirkby.

Fotografija_1“Velika je čast za Tele2 Hrvatsku da može podržati ono najvažnije za budućnost Hrvatske – hrvatsku djecu. Kao socijalno odgovorna kompanija i izazivač posebno smo uzbuđeni pružajući podršku ovom projektu na drukčiji način, ujedinjujući društveni i industrijski sektor zajedno stvarajući inovativne poslovne modele”, naglasila je Malin Holmberg, izvršna potpredsjednica i direktorica tržišta Srednje Europe i predsjednica Uprave Tele2 Hrvatska.

“Vrlo sam sretna što ovim iznimnim socijalnim poduzetnicima iz Hrvatske mogu poželjeti dobrodošlicu u Reach for Change, globalnu mrežu lidera u području društvenih promjena za djecu. Pristup koji Reach for Change i njegovi partneri donose ovim poduzetnicima omogućava poticajno okruženje koje podržava rast i napredak, omogućujući im da donesu pozitivnu promjenu djeci koja trebaju našu najveću potporu”, izjavila je Sara Damber, osnivačica i predsjednica Uprave zaklade Reach for Change.

Pobjednici su Veronika Lendler, Karlovac – Projekt Mali pomagači, Milena Basara i Ana Hotko, Vojnić – Projekt Djeca putnici i Marko Knežević, Zagreb – Projekt Pomorski HUB u zajednici

Ova metodologija spaja starije, iskusne u vještinama vezanim uz more, s odgojiteljima specijaliziranim za razvoj životnih sposobnosti, te učenicima koji kroz provođenje programa stječu ne samo pomorske vještine već i životno iskustvo.

Podrška se sastoji od 180.000 kuna financijske potpore (za svakog od 3 dobitnika) te od posebno i individualno dizajniranog inkubator programa kroz koji će im Tele2 i Reach for Change pomoći da svoje projekte dalje razviju kako bi bili što uspješniji te svojim radom obuhvatili što veći broj djece.

Zbog velikog broja i iznimne kvalitete pristiglih prijava zaklada Reach for Change odabrala je dva dodatna projekta – Slikovnica DAR za slijepu i slabovidnu djecu, dizajnerica Tihane Pećirko i Katarine Matković i didaktičke igračke za djecu s izazovima u razvoju motorike, autorice Jelene Bezine. Navedenim projektima Zaklada će pružiti razvojnu podršku kroz inkubator program.