Velikim korisnicima svježeg mesa važno je osobno zdravlje, skloni su hraniti se zdravo, a na kuhanje gledati kao na užitak. Kada kupuju usmjereni su na kvalitetu i nastoje se vezati uz marku koju prepoznaju kao upotrebljivu i svrhovitu. Visoko vrednuju obrazovanje i otvoreni su prema novim spoznajama. Važan im je ugled u društvu. Ekološki su osviješteni i veliki značaj pridaju temama koje se odnose na to područje.

U okviru BRANDpuls istraživanja prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju svježeg, pakiranog mesa te brendove unutar nje. Ovi su nam marketinški pokazatelji važni za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2019. godine na području Hrvatske.

U populaciji Hrvatske od 16 do 64 godine ukupno je 80% korisnika kategorije svježeg, pakiranog mesa, odnosno njih 2.258.925. Velikih korisnika (heavy users) kategorije, koji konzumiraju svježe meso 4-6 puta tjedno i češće, je 17%. Umjereni korisnici (medium users) konzumiraju meso 4-6 puta tjedno i njih je 27%, dok mali korisnici (light users), njih 36%, konzumiraju svježe meso jednom tjedno ili rjeđe.

Za 44% populacije Hrvatske jako je bitno koji će brend mesa kupiti i to je značajno više važno ženama (51%), nego muškarcima (36%). Ukupno 24% populacije lojalno je nekom brendu unutar kategorije svježeg mesa, a promatrano samo na korisnicima ove kategorije njih 30% lojalno je nekom brendu.

VELIKI KORISNICI
Veliki korisnici svježeg mesa nešto su više žene (56%), nego muškarci (44%), a najviše ih je u dobi od 40 do 59 godina, srednje su obrazovani i zaposleni, prosječnih prihoda kućanstva. Polovina ih je braku, a 60% je roditelja. Značajno više žive u gradu (75%) nego na selu (25%), a također ih značajno više od prosjeka populacije Hrvatske nalazimo u Zagrebu i okolici, te Istri i primorju. Pripadnici su generacije X. Polovina velikih korisnika svježeg mesa kuha svaki dan. Svježe meso najčešće kupuju u Konzumu, Sparu/Intersparu i Kauflandu.

Žive urbanim stilom života, skloniji su aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta. Vole se zabavljati s prijateljima i poznanicima, ali svoje interese ne svode samo na dobar provod. Veliku važnost polažu na osobno zdravlje, skloni su hraniti se zdravo, a na kuhanje gledati kao na užitak. Kada kupuju usmjereni su na kvalitetu i nastoje se vezati uz marku koju prepoznaju kao upotrebljivu i svrhovitu. Visoko vrednuju obrazovanje i otvoreni su prema novim spoznajama. Važan im je ugled u društvu. Ekološki su osviješteni i veliki značaj pridaju temama koje se odnose na to područje. Zainteresirani su za uređenje doma, ne zaziru od kućanskih poslova. Aktivno se služe računalom, zainteresirani za suvremenu tehnologiju. Politički su osviješteni.

STAVOVI I KORIŠTENJE
Većina velikih korisnika svježeg mesa želi znati da je meso koje kupuju obrađeno u kontroliranim uvjetima. Dvije trećine njih smatra kako je bitno da meso bude hrvatskog porijekla. Isto toliko njih pileće meso kupuje samo od proizvođača kojem vjeruje. Polovina korisnika svježeg mesa ipak više voli kupovati meso kod svog mesara, a jednaki udio ih kupuje svježe meso na akciji u većoj količini te ga smrzne. Dvije petine smatra da je pakirano meso čišće i sigurnije, dok se čak 30% njih ne slaže s tom tvrdnjom.

Osim općenitog praćenja kategorije svježeg mesa unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnik brenda koristio ga je u posljednjih mjesec dana.
Promatrano na velikim korisnicima svježeg pakiranog mesa, najveći broj korisnika ima Cekin, a zatim privatne marke Lidl i Konzum.