Tedeschi idućeg tjedna napokon ulazi u Kalničke vode

Vlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi preuzet će punionicu Kalničke vode gdje već puni svoju Cedevitu GO!

Nadzorni odbor Hrvatskog mirovinsko-investicijskog društva (HMID) prihvatio je u četvrtak prodaju Kalničkih voda.

Iako do zaključenja ovog broja Poslovnog dnevnika nije bila završena sjednica Nadzornog odbora Badela 1862, sazvana na istu temu, početkom idućeg tjedna očekuje se da Zvjezdana Blažić, predsjednica Uprave Badela i Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe, potpišu više od 80 milijuna kuna vrijedan ugovor o kupoprodaji tvrtke iz Apatovca.

Gubitak 140 mil. kuna
Iako se posljednjih mjeseci spekuliralo i o drugim kupcima poput britanskog Salforda, novi vlasnik moderne punionice u Apatovcu postat će Tedeschi koji u tim pogonima već puni svoju Cedevitu GO!

Potpisom ugovora otpadaju i spekulacije da će se Cedevita GO! puniti u nekoj od slovenskih punionica vode koje je Tedeschi dobio nedavnom kupnjom Droge.

Vijest je donijela olakšanje Badelu, koji je na Kalničkim vodama u zadnjih pet godina izgubio 140 milijuna kuna, od toga samo lani 70 milijuna.

Punionica je u ukupnim prihodima kompanije sudjelovala tek s dva posto, a na hrvatskom tržištu voda drži šest posto udjela.

Zato je Uprava najvećeg domaćeg proizvođača žestokih pića odmah nakon odlaska predsjednika Ante Perkovića najavila da će se čim prije riješiti njegovih promašenih investicija.

Prodajom Kalničkih voda Badel će namiriti dugove prema HMID-u iz ugovora sklopljenog 2004. po kojem ta državna institucija sudjeluje u gradnji punionice s 56 milijuna kuna i zauzvrat dobiva paket njenih dionica, za što sada, skupa s kamatama, potražuje 82 milijuna kuna.

Iako se taj dug otprilike poklapa sa skorom uplatom Atlantic grupe, saznajemo da je Uprava Badela u pregovorima s čelnicima HMID-a uspjela dogovoriti da jedan manji dio dobivenog novca, radi se o nekoliko milijuna kuna, za sada zadrži.

Badelovci su ranije pokušavali dogovoriti da privremeno zadrže i nešto veću svotu novca dobivenog od prodaje punionice.

Blokada računa
Međutim, NO HMID-a je na sjednici u srpnju odbio varijantu da dio duga pretvori u vlasničke udjele, kao i neke slične zamisli o novom prolongiranju otplate, sličnoj Badelovom dogovoru s Ministarstvom financija o obročnoj otplati 90 milijuna kuna dugova za trošarine. Račun Badela blokirale su dvije banke zbog duga od 20 milijuna kuna, no čini se da bi ovrha mogla biti uskoro skinuta. (pd)

Nalog


Perković, Ruždjak i Lozo moraju objaviti ponudu za preuzimanje

Zagrebačka burza je u četvrtak obustavila trgovanje dionicama Badela zbog objave Hanfinog rješenja po kojem su dioničari Anto Perković, Marijan Ruždjak i Boženko Lozo dužni objaviti ponudu za preuzimanje. Hanfa je utvrdila da njih trojica zajednički djeluju, te da su u listopadu 2009. stekli 40,3 posto dionica Badela i time prekoračili kontrolni prag od 25 posto.