Recikliranje višeslojne kartonske ambalaže na globalnoj razini povećalo se za 10% prošle godine, što ukupno predstavlja 22,9% svih takvih pakiranja

Kompanija Tetra Pak je u 2012. godini ostvarila daljnji napredak prema ekološkim ciljevima koje je postavila do 2020. godine i krajnjem cilju stvaranja potpuno održivoga pakiranja, upotrebljavajući isključivo obnovljive materijale radi minimalno negativnog utjecaja na životni okoliš i bez stvaranja otpada, izvijestili su iz tvrtke. Prije dvije godine kompanija je postavila ambiciozan desetogodišnji cilj savršenog ekološkog upravljanja, fokusirajući se na tri ključna područja: utjecaj na životni okoliš, održivi proizvodi i recikliranje.

“Krenuli smo u dobrom smjeru, no još mnogo trebamo postići do 2020. godine, a te smo ciljeve kao tvrtka postavili još 2011. godine”, rekao je Dennis Jönsson, predsjednik i generalni direktor tvrtke Tetra Pak, te dodao: “Snažan ekološki utjecaj ide ruku pod ruku s dugoročnim poslovnim uspjehom, a mi blisko surađujemo s našim dobavljačima, klijentima i ostalim vanjskim strankama s ciljem ispunjavanja naših ekoloških obaveza i pomažući svima da ostvarimo naše ambicije.”

Najvažnija dostignuća u 2012.:

Reciklaža
Cilj: Krajnji cilj predstavlja povećanje recikliranja višeslojne kartonske ambalaže na 40% od ukupnoga broja takvih pakiranja na globalnoj razini.
Rezultat: Godine 2012. recikliranje višeslojne kartonske ambalaže na globalnoj razini povećalo se za 10%, što ukupno predstavlja 22,9% svih takvih pakiranja. Broj komada reciklirane Tetra Pak ambalaže u odnosu na 2011. godinu povećao se za oko 3,6 milijardi.

Među vodećim zemljama na tom se polju s više od 80% recikliranih pakiranja nalaze Belgija i Luksemburg, a zatim slijedi Njemačka s nešto više od 70%, dok je u ovom trenutku najniži postotak reciklirane ambalaže u Kini, Rusiji i Saudijskoj Arabiji, koje su počevši od niske osnove praktično udvostručile reciklažne stope tijekom posljednje tri godine. Tetra Pak ulaže u promicanje svijesti potrošača i rad s lokalnim općinama želeći povećati cijene reciklaže širom svijeta.

Održivi proizvodi
Cilj: Krajnji je cilj tvrtke razvoj pakiranja koje će u potpunosti biti izrađeno od obnovljivih materijala i opskrbljivanje papirom koje je certificirao FSC (Forest Stewardship Council) za upotrebu u toj ambalaži. Kratkoročni je cilj dostići razinu od 50% obnovljivih materijala u 2012. godini.
Rezultat: Tijekom 2012. godine broj Tetra Pak ambalaža koje sadržavaju biološke polimerne zatvarače od šećerne trske povećao se s 80 na 610 milijuna primjeraka. Među prvim tvrtkama koje su predstavile takva pakiranja u Južnoj Americi bile su Coca Cola i Nestle.

U 2012. godini 26,4 milijardi Tetra Pak ambalaža u 39 zemalja širom svijeta nosilo je oznaku FSC, što predstavlja povećanje od 40% u odnosu na prethodnu godinu. Tetra Pak je uspio povećati upotrebu papira koji je certificirao FSC na 38% u odnosu na 34% u 2011. godini, što ipak predstavlja podbačaj u odnosu na predviđenih 50%. Tvrtka trenutačno čini sve kako bi te mjere vratila na pravi put, poboljšavajući interne sustave usklađivanja ponude i potražnje i poboljšavajući sam rad s dobavljačima i drugim sudionicima da dodatno povećaju pristup FSC certificiranju kartona.

Utjecaj na životni okoliš
Cilj: Osnovni je cilj tvrtke Tetra Pak da do 2020. godine zadrži utjecaj na klimatske promjene na istoj razini kao i u 2010. godini.
Rezultat: Početni podaci pokazuju da je pri proizvodnji Tetra Pak ambalaže emisija CO2 smanjena za dvije kilotone, što zadovoljava postavljene kriterije usprkos povećanju proizvodnje za 9,5% u navedenom razdoblju.

Tijekom 2012. godine Tetra Pak je u suradnji sa Svjetskim institutom za resurse i WWF-om, odnosno svojim partnerima i klijentima, radio na uspostavljanju kriterija i metrike kojom će biti moguće izmjeriti ukupne rezultate pri ostvarenju klimatskih ciljeva. U prosjeku je, u reviziji koja je izvršena 2010. i 2011. godine, pronađeno da je potencijal smanjenja potrošnje energije u poslovnim operacijama oko 12%, a smanjenje negativnih klimatskih utjecaja 11%, navode iz Tetra Paka.