Tetra Pak, vodeća svjetska kompanija u proizvodnji rješenja za preradu i pakiranje prehrambenih proizvoda, na prigodnoj je svečanosti održanoj 5. rujna u Gornjem Milanovcu obilježila 50 godina postojanja na tržištu Srbije.

Naime, švedski Tetra Pak u Srbiji posluje od 1963. godine kada je dostavio prvu mašinu za punjenje pasteriziranog mlijeka u Srbiju te tako postavio temelje budućoj proizvodnji rješenja za preradu i pakiranje prehrambenih proizvoda na tržište.

Danas je Srbija, kažu u tvrtki, jedno od ključnih tržišta rasta za Tetra Pakovo poslovanje u regiji jugoistočne Europe.

Tvornica u Gornjem Milanovcu proizvodi i izvozi ambalažni materijal za preko 200 klijenata u 52 zemlje širom svijeta te je čak 70% proizvodnje ovog pogona namijenjeno izvozu, što smješta Tetra Pak među najveće izvoznike u Srbiji.

Poslovni uspjeh je između ostalog priznat i dodjelom nagrade “Advanced Special Award for TPM Achievement” za postignuća u ukupnom održavanju proizvodnje koju je ova tvornica primila kao jedina u Europi unutar Tetra Pak grupe i jedna od nekoliko u svijetu.

Tvornici je ovu nagradu dodijelio Japanski institut za održavanje tvornica (Japanese Institute for Plant Maintenance), najmjerodavnija svjetska institucija u području implementacije vrhunske proizvodnje. Proizvodnju u ovoj tvornici karakterizira kontinuirani rast koji odražava činjenica kako je u 2012. godini proizvela 1,9 milijardi komada ambalaže, što je najbolji rezultat od osnutka.

“Sigurnost hrane i inovacija su osnove našeg poslovanja od samog početka. Ponosni smo što smo zajedno s našim klijentima i partnerima, lokalnim i međunarodnim, pridonijeli razvoju i rastu mljekarske industrije i industrije pića u Srbiji. Njima možemo zahvaliti na činjenici što je Tetra Pak danas među najvećim proizvođačima i izvoznicima u zemlji te pruža rješenja za pakiranje i obradu širom svijeta”, rekao je Ola Elmqvist, generalni direktor Tetra Paka za jugoistočnu Europu.

Christer Asp, švedski veleposlanik u Srbiji, naglasio je kako je 50 godina Tetra Paka u Srbiji izvrstan primjer doprinosa srpskom tržištu i dokaz povjerenja koje švedska poslovna zajednica ima u srpsko gospodarstvo.

Kao dio proslave ove obljetnice, tvrtka je najavila svoju podršku dvjema školskim institucijama u Gornjem Milanovcu na način da im je osigurala svu potrebnu opremu i isto tako pružila svoju financijsku podršku organizaciji za djecu s posebnim potrebama.

Tetra Pak je početkom 2012. godine u suradnji s tvrtkom Brzan plast u Brzanu u Srbiji otvorio prvi pogon za reciklažu ambalaže za piće. Radi se pilot projektu na svjetskoj razini kojim bi Srbija trebala postati polazišna točka za novu metodu zaštite prirode. Danas Brzan Plast osigurava recikliranje ne samo u Srbiji, nego i na mnogim drugim susjednim tržištima.