Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremit će propise kojim će uspostaviti kontrolu uvoza grožđa u BiH te na taj način pomoći domaćim proizvođačima, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

“U BiH se uvoze ogromne količine grožđa i mi moramo pooštriti kontrole, da se zna tko može uvoziti”, rekao je ministar Šarović Oslobođenju, te dodao kako vinarsku industriju moramo razvijati na vlastitoj proizvodnji grožđa i domaćim autohtonim sortama a ne na uvoznom grožđu.

Zdravko Marinković, direktor Sektora privrede u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, kazao je da je Grupacija proizvođača vina pri VTK BiH prošle godine raspravljala upravo o ovoj temi i zaključak te rasprave bio je da nije dobro po vinarsku industriju da se uvozi grožđe za vino kada imamo vlastite kvalitetne sorte.

U analizi vinskog sektora BiH, koju je 2012. godine uradila Organizacija za hranu i poljoprivredu UN, procjenjuje se da je broj poljoprivrednih imanja-proizvođača grožđa prvenstveno za proizvodnju vina 11.000, od čega je većina manjih proizvođača za vlastite potrebe i lokalno tržište s promjenjivim cijenama. Manje od 200 poljoprivrednih imanja proizvodi grožđe na više od dva hektara zemljišta.

Na osnovu istraživanja procjenjuje se da je prodajna cijena litra vina u prosjeku 7 KM za registrirane proizvođače na lokalnom tržištu, a 2 KM za izvozno tržište.

Na osnovu ovih cijena, može se procijeniti da je vrijednost proizvodnje vina u BiH iznosila 59 milijuna KM u 2010. godini što predstavlja 3,6 posto BDP-a poljoprivrede i srodnih usluga u BiH i 0,27% ukupnog BDP-a u BiH. Potrošnja vina po glavi stanovnika u BiH u 2012. je iznosila dva litra vina, a 2010. 5,4 litara.

Izvoz vina BiH privremeni vrhunac doživio je u 2010. godini s vrijednošću od 5,76 milijuna KM i prosječnom cijenom 1,95 KM po litru, što govori da se najviše izvoze nekvalitetna vina.

Najveća tržišta su Hrvatska i Srbija, ali su značajna i ostala tržišta u regiji. Izvoz u EU je i dalje skroman. Iako je dozvoljena kvota za izvoz vina u EU 1,6 milijuna litara, BIH je uspjela izvesti svega 200.000 litara u EU.

Istovremeno, vrijednost uvezenog vina se spustila s 20,7 milijuna KM u 2002. godini na 8,7 milijuna KM u 2010. (SEEbiz.eu)