Mlijeko i mliječni proizvodi: Blagi rast količinske prodaje

Grupa kategorija “Mlijeko i mliječni proizvodi” u posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, zabilježila je blagi rast količinske prodaje u odnosu na isti period prošle godine.

Grupa kategorija Mlijeko i mliječni proizvodi obuhvaća kategorije mlijeka, sira, jogurta, vrhnja, maslaca i margarina, mliječnih namaza, majonezu, mliječne deserte i topljeni sir/listiće sira. Uključuje sve proizvode napravljene od mlijeka, životinjskog (kravlje, kozje, ovčje, mješavina različitih vrsta) ili neživotinjskog (soja, badem, riža, kokos i dr.) podrijetla, dužeg ili kraćeg roka trajanja, s nižim ili višim udjelom mliječne masti. Mogu biti svježi ili trajni, različitih okusa, oblika, volumena, pakirani u karton, plastične čašice ili boce, kutije, tube.
Grupa kategorija “Mlijeko i mliječni proizvodi” u posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, zabilježila je blagi rast količinske prodaje u odnosu na isti period prošle godine.

Moderni formati, u koje ulaze hipermarketi (>2.500 m2) i supermarketi (301 – 2.500 m2), prodaju najviše mlijeka i mliječnih proizvoda i to više od polovice ukupne količinske prodaje (63%). Manji udio, od 37% količinske prodaje, prolazi kroz trgovine mješovitom robom (<300 m2), dok kroz convenience kanal, u koji pripadaju kiosci i trgovine na benzinskim postajama, odlazi samo 0,1% ukupne količinske prodaje cijele kategorije.

Najveći udio u količinskoj prodaji ima mlijeko sa 60%, dok najveći vrijednosni udio od 26% ostvaruje sir. Po količinskom udjelu na drugom su se mjestu smjestili jogurti s 18% udjela, iza kojih je sir s 9%. Manji udio imaju vrhnja sa 6%, maslac i margarin s 3%, mliječni deserti s 2% te mliječni namazi i majoneza s 1% količinskog udjela. Najmanji udio u količinskoj prodaji ima topljeni sir/listići sira od 0,5%.

Po vrijednosnom udjelu segmenti su poredani po sljedećem redoslijedu: 26% udjela ima sir, mlijeko 25%, slijede jogurti sa 17%, vrhnja s 9%, maslac i margarin sa 7%, majoneza s 5%, mliječni namazi i mliječni deserti s 4% te na kraju topljeni sir/listići sira s 2% udjela.
U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača zastupala su 55% vrijednosne prodaje grupe kategorija mlijeko i mliječni proizvodi. Abecednim redoslijedom oni su: Dukat, Vindija i Zvijezda.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u listopadu 2020. godine objavila pregled osnovnih trendova za kategoriju mlijeka. Osvrćući se na utjecaje koje je 2020. imala na ovu industriju, analitičari Euromonitora konstatiraju kako je domaća proizvodnja mlijeka u sve većoj mjeri marginalizirana zbog velikog uvoza, ali da bi domaćim farmerima od kratkoročne pomoći mogla biti jamstva otkupa koja su dobili od strane industrijskih proizvođača. Rast u segmentu kravljeg mlijeka u Hrvatskoj bio je vrlo spor u analiziranom periodu (2015. – 2020.). Gleda li se samo 2020. godina onda se može reći kako je vrijednosna prodaja u maloprodaji omogućavala preživljavanje zahvaljujući rastu cijena proizvoda, ali je neupitno kako je pandemija imala široko rasprostranjen negativan utjecaj pa će se to preliti i na manju količinsku prodaju poglavito kada se uzme u obzir pad u HoReCa kanalu s obzirom na to da su kafići i restorani u zemlji bili zatvoreni dugo vremena.
Nadalje, u sažetku se osvrće i na konkurentsko okruženje te se ističe kako je Dukat vodeći igrač na tržištu mlijeka zahvaljujući snažnoj prisutnosti u medijima te najboljim pozicijama na policama trgovina, dok Vindijina naklonost domaćoj proizvodnji izvrsno rezonira s domaćim potrošačima. Ipak, kao lider u grupi kategorija mlijeka i mliječnih proizvoda Dukat je u izvrsnoj poziciji koja mu omogućava da diktira trendove te određuje uvjete za pregovaranje s dobavljačima mlijeka. Unatoč bespoštednim cjenovnim ratovima, lojalnost brendovima mlijeka drži se na visokoj razini pa vodeći proizvođači mogu računati na svoju potrošačku bazu, zaključuju analitičari Euromonitor Internationala.

 

Prethodni članakRavnotežom u crijevima do zdravog mršavljenja
Sljedeći članakU 2020. prikupljeno 0,3 posto manje kravljeg mlijeka