Brendiranje je ono što definira tvrtku i razlikuje je od konkurencije. Međutim, u ovo doba digitalne distrakcije, upečatljivo ime i lijep logotip sasvim sigurno nisu dovoljni da potaknu zanimanje potrošača. Cilj je stvoriti čvrst identitet brenda koji će privući pažnju vaše ciljne publike kroz različite kanale i točke dodira s njima. Zato je važno dobro razumjeti najnovije trendove brendiranja kako bismo na pravi način znali kako se približiti tom cilju. Trendova je mnogo i nisu svi važni, različiti autori ističu one koji su više u skladu s područjem kojim se bave pa smo nastojali izdvojiti one koji nam se najistaknutiji i od kojih očekujemo da će imati najznačajniji utjecaj.

Dizajnerski minimalizam – kako smo danas zagušeni velikim brojem izvora informacija i točaka dodira, brendovi nastoje na razne načine unaprijediti tu vidljivost i pamtljivost. Za uspjeh u digitalnom dobu vaš logo mora biti uočljiv bez obzira na kojoj platformi se prikazuje, a mora imati i verziju u formatu ikonice koja je lako prepoznatljiva i jednostavna.

Minimalizam je trend koji već traje neko vrijeme, ali sad postaje sve izraženiji. Tipičan primjer je promjena fonta logotipa Google i Airbnb. Glavni razlog za ovaj minimalistički pristup je taj što jednostavniji font omogućuje lakše oblikovanje grafičkih rješenja bez obzira na kakvoj podlozi se nalazio. Kod pojedinih luksuznih brendova, minimalizam je odraz želje za odmakom od klasičnog i konzervativnog, jer su se promijenili kupci koji konzumiraju ove brendove, a promijenili su se oni koje ovi brendovi žele privući i osvojiti, a to su mladi. Oni stare logotipe povezuju s likom bogatih 80-godišnjakinja, a ne sa svojom generacijom.

Porast broja interaktivnih sadržaja – istraživanja iz SAD-a pokazuju da tržište sve više traži interaktivne sadržaje, a taj je trend sve prisutniji i u drugim dijelovima svijeta. Za očekivati je da će se u tu svrhu sve više koristiti sadržaji koji se temelje na virtualnoj i proširenoj stvarnosti. Mogućnost prikaza virtualnih proizvoda u svome okruženju kod kupaca razvija jednu drugačiju, inovativniju i dublju povezanost. Gemifikacija interaktivnih sadržaja također pospješuje motiviranost i angažiranost kod kupaca. Sve više se programi lojalnosti koriste elementima karakterističnim za adiktivni svijet računalnih igara, a na tim se postulatima temelje i različiti oblici kvizova, anketa i online evenata koji također mogu biti oblik promoviranja brenda.

Povezivanje s potrošačima (engagement) – online platforme nekoga brenda potiču zajedničko sudjelovanje kupaca u aktivnostima koje promovirate, razmjenu iskustava i savjeta, što je izvrstan način da jačate povezanost i lojalnost kupaca s vašim brendom. One mogu biti i odličan način da privučete nove kupce kojima su takvi sadržaji atraktivniji nego klasično oglašavanje. Uz to, one pružaju i važan izvor informacija o vašim kupcima, njihovim željama, ciljevima i očekivanjima od vaših proizvoda, ali i iskustvima s konkurentskim. Neki brendovi, kao što je LEGO, idu i korak dalje, pa kupce pozivaju da sudjeluju u online izazovima i predlože vlastite kreacije koje su u skladu s određenom temom. Pobjednici ne dobivaju samo nagradu, nego i priliku da se njihove ideje pretvore u stvarne proizvode koji će se plasirati na tržištu.

Brendovi vođeni svrhom – to su pametni brendovi koji njeguju zajedničke ideale, vrijednosti ili vjerovanja sa svojim kupcima. Današnji kupci žele podržati one brendove koji se zalažu za nešto više od same dobiti, a kako je pokazalo istraživanje Edelman Earned Brand, kupci su lojalniji brendovima čija se kompanijska politika podudara s njihovim vrijednostima i uvjerenjima.
Kada govorimo o “zauzimanju stava” to znači da trebate:

  1. jasno artikulirati zašto vaš brend postoji, koji mu je cilj, te proaktivno raditi na ostvarenju tog cilja;
  2. kreirati korporativnu kulturu koja je okrenuta DOP-u, ali i povezati se s određenom subkulturom kupaca, s kojima morate imati autentičan i izravan kontakt;
  3. odabrati aktualni problem ili temu koja ima izravan utjecaj na vaše kupce.

Ako se niste u stanju zaista posvetiti određenim vrijednostima koje želite zastupati i promovirati, bolje vam je da niti ne započinjete s kampanjom, jer posljedice lažne prakse DOP-a mogu biti kontraproduktivne za brend. Uz to, nove generacije kupaca (milenijalci i z-generacija) sve više očekuju da menadžeri i izvršni direktori budu ti koji će stati pred kupce i predstavljati svoju tvrtku i njene brendove, ali i ideje i vrijednosti za koje se zalažu.

Ekologija kao imperativ – klimatske promjene su sve važnija globalna tema. Recikliranje, korištenje eko-friendly transportnih sredstava, sudjelovanje u akcijama očuvanja okoliša, sve su to područja u koja će se brendovi morati sve više uključivati i promovirati ne samo u svom poslovanju, nego će to početi tražiti i od onih s kojima surađuju – od dobavljača, distributera i svih ostalih u proizvodnom lancu.

Zaposlenici kao promotori brenda – iza svakog brenda stoje ljudi, zaposlenici tvrtke pa je osnaživanje njihove uloge ključno za uspjeh brenda. Ako oni ne vjeruju u vašu viziju, misiju i ciljeve, ne možete to očekivati od vaših kupaca. Zato je važno kako se odnosite prema svojim zaposlenicima, inspirirate li ih, potičete li ih u njihovom radu i osnažujete li njihov razvoj. To je put da utječete na povećanje njihove angažiranosti i njihovu emocionalnu uključenost s brendom. Takvi zaposlenici aktivno će dijeliti pozitivne informacije o brendu sa svojim prijateljima i obitelji, preporučivat će ga kupcima iz uvjerenja, a ne zbog toga što im je to posao. S druge strane, kupci iskazuju sve veći interes za time da brendovi koje oni koriste brinu o svojim zaposlenicima, štite njihova prava, pružaju im veću fleksibilnost, prihvaćaju njihove posebnosti i sl.

CX kao promotor brenda – kupci su ključni za uspjeh brendova i zato odnos prema njima mora biti u središtu svih aktivnosti, točnije način na koji s njima komuniciramo, uvažavamo li ih te kako im pomažemo da uspiju ostvariti svoje ciljeve. Doba apsolutnog povjerenja u recenzije na internetu je iza nas, one će i dalje imati svoju ulogu i značaj, ali postalo je jasno da one često ne dolaze od stvarnih kupaca i da zapravo predstavljaju oblik prikrivenog oglašavanja. To je jedan od razloga zašto se kupci sve više okreću preporukama osoba iz užeg kruga prijatelja i upravo zato će dobro vođen CX imati veliki značaj za brendiranje u 2020. jer neposredno iskustvo bliske osobe ima veliku težinu kod odlučivanja što kupiti i ono je često najbolji promotor vašega brenda.

Brendovi s ljudskim licem – živimo u doba algoritama, oni nikada ne spavaju, nisu umorni, uvijek su spremni isporučiti vam prijedlog što je najbolje za vas, ali postaju sve manje zanimljivi. Preporuke vaše online platforme za filmove ili glazbu često nisu ono što želite gledati ili slušati. Iako su algoritmi sve bolji, mi i dalje želimo nešto posebno, želimo informirane i idiosinkratske odabire. Sviđa nam se nesavršena stvarnost tuđeg ukusa i želimo osobnu povezanost kojoj vjerujemo, a ne samo rezultate korelacijskih analiza – jednostavno rečeno, želimo čuti “zašto”. Ovo je posebno izraženo kad je u pitanju kulturna sfera, tu će se uvijek cijeniti ljudski izbor, jedinstvena perspektiva i priča koja će nas povezati s drugom osobom, a brend kroz taj odnos dobiva trajniju asocijativnu i emocionalnu vezu s nama kao kupcem.

Brendovi napreduju u fizičkom svijetu – gotovo cijelo proteklo desetljeće govorilo se kako će digitalno preuzeti sve i kako su klasični oblici reklamiranja, marketinga i maloprodaje na izdahu. Međutim, danas i brendovi poput Netflixa egzistiraju u fizičkom prostoru, iako su primarno digitalni brendovi! Pokazalo se da brendovi ne mogu postati veliki ako nisu prisutni u živim ekosustavima ljudi. Fizički prostor omogućuje istinsko otkrivanje i interakciju za razliku od prenatrpanog digitalnog svijeta u kojem se možete istaknuti samo kroz puno plaćenih oglasa, angažmana i interakcija koje ne pružaju cjelovitu ljudsku priču o tome kakav je vaš brend, kako misli, osjeća, kakvog je mirisa, okusa i izgleda. To je moguće postići samo u “analognom svijetu”.

Ovo je samo dio trendova koji će utjecati na brendove u ovoj godini. Ono što je važno istaknuti jest to da je brand marketing danas možda i važniji nego ikad. Pretjerana usmjerenost na marketing postignuća zapravo ne doprinosi jačanju brenda, prekomjerno naglašavanje strogog učinka pokazalo se nedovoljno. Ne možete dobiti nove kupce ako ti novi kupci ne poznaju vaš brend i neće vas znati ako je sve što radite hiper ciljano, prilagođeno slanje poruka. Brendovi su važni kad ljudi mogu razgovarati s drugima o njima, a da bi se to dogodilo morate biti prisutni i izvan ciljne skupine.