Raspon akcijskih cijena u kategoriji toplih napitaka (kava i čaj) kreće se od samo 3 posto na jednom dijelu asortimana pa sve do nekolicine artikala koji su u posebnoj ponudi sniženi i više od 50 posto. Ipak, najveći udio toplih napitaka po akcijskim su cijenama u ovom dobu godine cjenovno povoljniji za 20 posto.

Popusti, akcijske cijene i posebne ponude na robu široke potrošnje tijekom cijele godine privlače posebnu pažnju kupaca. Prema najnovijem istraživanju Njuškala, kategorija Popusti i katalozi bilježe 403 tisuće posjetitelja s više od 6 milijuna otvorenih stranica akcija i kataloga u prošlom mjesecu. Kada govorimo o ponudi proizvoda na akciji, samo u listopadu trgovci su na Njuškalo Popuste ulistali više od 34 tisuće proizvoda na akciji te više od 340 različitih kataloga. No, za određene proizvode kupci pokazuju značajno veći interes u specifičnim mjesecima.

Tako su, primjerice, pojedini proizvodi unutar kategorije “Topli napitci” (kava i čaj) zabilježili rast u oglašenim proizvodima na akciji, a srazmjerno tome rastao je i interes kupaca za tim proizvodima. Ponuda kave na akciji kontinuirano je prisutna tijekom godine, s blagim rastom u zimskim mjesecima, dok je ponuda čajeva izrazito sezonalna kada govorimo o broju ponuda na akciji, ali i potražnji tog proizvoda po akcijskoj cijeni.

BRENDOVI I MARKE
Gledajući TOP brendove i trgovačke robne marke unutar kategorija toplih napitaka, jasno je vidljivo da akcijske proizvode najviše oglašavaju brendovi Franck i Nescafé.

Raspon akcijskih cijena u kategoriji toplih napitaka (kava i čaj) kreće se od samo 3 posto na jednom dijelu asortimana pa sve do nekolicine artikala koji su u posebnoj ponudi sniženi i više od 50 posto. Ipak, najveći udio toplih napitaka po akcijskim su cijenama u ovom dobu godine cjenovno povoljniji za 20 posto, što nam donosi srednju vrijednost sniženja na regularne cijene kave, čaja i drugih toplih napitaka od 24 posto.

Interes kupaca za proizvodima na akciji u kategoriji čaja u pravilu je vrlo sezonalan i odnosi se na hladnije mjesece. Međutim, riječ je o kategoriji u kojoj ponuda akcijskih cijena može diktirati interes neovisno o sezoni. Tako, primjerice, ako se najveći broj akcijskih cijena za čaj pojavi u svibnju, to će rezultirati i najvećim interesom kupaca, neovisno o svojoj “primarnoj sezonalnosti”.

Za razliku od čaja, kava po akcijskim cijenama ima stabilniji interes kroz godinu, s nešto izraženijom potražnjom početkom ljeta i početkom zime. Kada je riječ o namjeri kupnje proizvoda na akciji, koju korisnici Njuškalo Popusta iskazuju spremanjem artikala na listu za kupnju, najskloniji su kupovini toplih napitaka brendova: Nescafé, Anamaria, Franck, Jacobs, Barcaffè, Gloria i Arabesca.

Najveća količina kava i čajeva koje kupci spremaju u popis za kupnju odnosi se na popuste iznad 26 posto, što je iznad prosjeka kategorije toplih napitaka, a zanimljivo je i da su u većoj mjeri skloni ne propuštati akcijske cijene poznatih brendova u odnosu na iste proizvode trgovačkih marki.