KategorijeLeaflet reportTrenutak za topli napitak

Trenutak za topli napitak

Blagdansko je vrijeme kada se topli napitci više konzumiraju, ali njihovo oglašavanje traje tijekom cijele godine pa pogledajmo osnovne trendove koji su obilježili posljednjih 12 mjeseci.

U okviru analize kretanja u skupini kategorija “Topli napitci” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika kategorija putem kataloga i letaka trgovaca. Parametri analize su broj promocija, kao pokazatelj kvantitete oglašavanja, te bruto oglasna vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Bruto oglasna vrijednost prikazuje kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka. Analiza se odnosi na MAT period studeni 2022. – listopad 2023. vs. studeni 2021. – listopad 2022.

VRSTE ČAJEVA
Gledamo li broj promocija, biljni čajevi s 36% za nijansu su odnijeli primat ispred voćnih čajeva koji su zauzeli 35% udjela. Pritom su obje vrste imale vrlo stabilnu godinu pa su tako biljni čajevi zauzeli isti udio kao i prošle godine, dok su voćni istodobno rasli tek za 1%. Jednako tako stabilni, ali s dosta manje prisutnosti, su ostali čajevi koji su u oba godišnja razdoblja zauzeli 13%. Slijede zeleni čajevi sa 7% te crni i instant čajevi koji imaju po 3% i funkcionalni čajevi s 2% udjela prema broju promocija.

Biljni čajevi su prema bruto oglasnoj vrijednosti na čelu poretka s 36% te su napredovali za 5%, a drugi su ostali čajevi koji su uz 6% rasta došli do 31%. Nisu daleko niti voćni čajevi koji su na 22% (-3%), ali jesu podaleko zeleni čajevi s 5%, instant čajevi s 3% te funkcionalni i crni čajevi s 1% udjela u GAV-u.

PROIZVOĐAČI ČAJA
Prema broju ostvarenih promocija na vrhu poretka proizvođača čaja je Franck čija je bila svaka treća promocija ove kategorije. Ovaj je proizvođač, naime, zauzeo 32%, što je za 1% manje nego lani, a slijedi Podravka s 18% u oba promatrana godišnja perioda. Ispod granice dvoznamenkastog udjela smjestili su se Jan Spider s 9%, Agristar        s 4%, Teekanne i R.Twining imaju po 2%, a ostali proizvođači povećali su svoj udio za 5% i sada imaju 14% udjela. Privatne robne marke drže oko petine udjela prema broju promocija, ukupno 19% (-1%).

Ako gledamo poredak proizvođača čaja prema GAV-u na vrhu ćemo i ovdje vidjeti Franck, ali s ponešto manjim udjelom od 25% (+1%), dok je Podravka zadržala 16% udjela u oba godišnja razdoblja. Slijede Jan Spider s 8%, Agristar sa 6%, Tea Adoro i Julius Meinl imaju po 4%, te Yogi Tea 3%. Ostali proizvođači drže značajnih 21%, ali ipak s 4% pada, dok privatne robne marke imaju osjetan pad od 8% te sada zauzimaju 13% udjela prema GAV-u.

VRSTE KAVE
Mljevena kava je prema broju promocija na vrhu poretka s 38% u oba godišnja razdoblja, a s nešto malo zaostatka slijedi cappuccino s 32%, također u oba razdoblja. U zlatnoj sredini je instant kava koja drži 21% udjela uz blagi pad od 1%, dok su kapsule imale takav minimalan rast i sada drže 9% udjela.

Prema bruto oglasnoj vrijednosti mljevena kava je uvjerljivija na čelu s 44% udjela uz minimalan rast, dok pola od toga imaju cappuccino (22%) i instant kava (21%), obje uz minimalan pad u zadnjih 12 mjeseci. Kapsule su za razliku od toga imale minimalan rast te su stigle do 13% udjela prema GAV-u.

PROIZVOĐAČI KAVE
Kod mljevene kave Franck vodi i to uvjerljivo s 37% udjela u obje godine, a potom slijede tri izjednačena proizvođača: Droga Kolinska ima 14% (u obje godine), Arabesca ima 13% (u obje godine), a Anamaria drži 11% (-1%), dok je s manjim udjelom od 5% zastupljena i Lavazza. Ostali su proizvođači zauzeli 11%, a privatne robne marke 9% u oba promatrana godišnja razdoblja.

I prema bruto oglasnoj vrijednosti Franck je vodeći s 36% udjela i rastom od 2%, a slijede Droga Kolinska s 13% (-1%), Arabesca s 12% (+1%) i Anamaria s 10% u obje godine, dok je ostalim proizvođačima također u oba perioda pripalo 18% udjela prema GAV-u. Privatne robne marke izgubile su 2% i sada imaju 10% udjela.

Kod instant kave na vrhu je daleko odmakao Nestle s 51% udjela prema broju ostvarenih promocija, uz minimalni pad od 1%, dok je petina udjela od 19% pripala Jacobs Douwe Egbertsu uz minimalan pad. Franck je malo smanjio svoj udio za 2% i sada ima 12%, dok su ostali proizvođači jedva primjetni s 3%. Privatne robne marke malo su napredovale (+2%) i sada drže 15% udjela prema broju promocija.

Nestle je još uvjerljiviji prema GAV-u s 55% udjela, što je 2% pada na međugodišnjoj razini, dok je na drugom mjestu Jacobs Douwe Egberts sa 16% uz 3% rasta. Franck je u ovom segmentu zastupljen s 5%, a jednako toliko imaju i ostali proizvođači. Ipak, privatna marka ovdje igra važnu ulogu s udjelom od 20% (-1%).

Kod cappuccina nije sve tako jednoznačno jer vodeći Nestle ipak ima jaču konkurenciju. Naime, Nestle je prema broju promocija vodeći s 36% i rastom od 2%, dok je na drugom mjestu vrlo blizu Franck s 31% udjela u oba razdoblja. Anamaria je imala minimalan rast i sada drži 11%, Arabesca je na 8%, a Jacobs Douwe Egberts na 4%. Ostali proizvođači kao i privatne robne marke ostvarili su po 6% udjela prema broju promocija cappuccina.

Prema bruto oglasnoj vrijednosti Nestle je uz 2% rasta i ukupno 40% udjela ostvario značajniju prednost ispred pratnje koju predvodi Franck 25% (-3%), a potom dolazi Anamaria s 12% (+2%), Arabesca s 8% i Droga Kolinska s 4%. Ostali proizvođači su također zauzeli ukupno 4%, a privatne robne marke 7% udjela u GAV-u tijekom oba godišnja razdoblja.

Najnovije objave

Dalić: Tri Fortenovine kompanije bit će treći stup u poslovanju Podravke

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa je ponudu Podravke ocijenila najboljom Predsjednica...

izlog

Domino’s Pizza dostupan na Glovu, uz brzu dostavu u Zagrebu i Osijeku

Aktivirano je pet lokacija, osiguravajući da omiljena jela budu dostupna svima, gdje god se nalazili Glovo, vodeća platforma za dostavu raznih proizvoda i jela na...