Trgovački centre posjećuje tri od pet građana Hrvatske, a po jednoj posjeti više od polovice njih potroši između 100 i 500 kuna

Prema istraživanju koje je agencija Ipsos Puls tijekom svibnja provela na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika, čak 61% populacije Hrvatske posjećuje trgovačke centre. Pritom najveći broj kupaca dolazi iz Zagrebačke i Dalmatinske regije, a najmanje ih je iz Sjeverne Hrvatske i Slavonije.

POSJETI I POTROŠNJA
Oko 13% ispitanih posjećuje trgovačke centre redovito, odnosno na tjednoj bazi. Ukupno 23% ispitanih ističe kako ih posjećuje jednom mjesečno, a jednako toliko ima i onih koji to čine jednom u dva ili tri mjeseca.

Dva do tri puta mjesečno trgovačke centre posjećuje 20% anketiranih građana, dok onih koji to obave jednom u šest mjeseci ima 12% a čak rjeđe od toga 9%. Trgovačke centre na tjednoj bazi najčešće posjećuju starije osobe, odnosno umirovljenici te ispitanici iz Dalmacije.

Učenici i studenti skloniji su odlascima jednom do tri puta na mjesec, dok jednom mjesečno trgovačke centre posjećuju osobe s višim prihodima te osobe iz Zagreba i okolice.

Osobe iz gradova te osobe s većim primanjima općenito češće posjećuju trgovačke centre od ostalih, a važno je naglasiti kako i muškarci i žene podjednako često posjećuju trgovačke centre.

Kada se gleda potrošnja u trgovačkim centrima, natpolovična većina posjetitelja (54%) pri svom posljednjem posjetu trgovačkom centru potrošila je između 100 i 500 kuna. Manje od 100 kuna potrošilo je 17% ispitanih, a 14% ih je potrošilo od 500 do 1000 kuna.

Gotovo je isti postotak onih koji su potrošili više od 1000 kuna (5%), kao i onih koji nisu potrošili ništa (6%) i onih koji se ne sjećaju koliko su potrošili (4%).

NAJPOSJEĆENIJI CENTRI
Zanimljiva je i lista najposjećenijih centara u posljednjih šest mjeseci. Tako se na vrhu Top 5 liste u Zagrebu nalazi Avenue Mall koji je posjetilo 34% ispitanika. Slijede Arena centar (32%), City Center One West (31%), Westgate (27%), dok petu poziciju sa 17% dijele City Center One East i King Cross.

Iz Sjeverne Hrvatske najveći je broj posjetitelja odabrao Westgate, njih 15%. Slijede Supernova (11%), Arena centar (10%), City Center One East (7%) i Avenue Mall (3%).

Portanova je najposjećeniji centar u Slavoniji koji je posjetilo 34% anketiranih građana. Iza tog centra dolaze Avenue Mall (18%), Emmezeta i Supernova sa po 9% te City Colosseum s 8%.

U Lici i Banovini najviše se posjećivalo Karlovčanku (39%) i Supernovu (33%), a potom slijede Arena centar (12%), Importanne (8%), dok petu poziciju s 5% posjeta drže Avenue Mall, City Center One East i King Cross.

Glavnu riječ u Istri i Primorju drže riječki trgovački centri Tower Center s 36% i Zapadni trgovački centar s 32%. Mercator centar u toj regiji ima 17%, Arena centar 5%, a Westgate 3%.

U Dalmaciji je u proteklih pola godine najposjećeniji bio splitski Joker koji je posjetilo 29% ispitanika. Na drugom je mjestu Supernova s 19%, City center One East s 15%, Mercator s 14% i Emmezeta s 13% udjela.

Marina Zrile
Research Executive
Ipsos Puls