I ovog prosinca radnici zaposleni u sektoru trgovine rade i po 12 sati dnevno, najčešće bez pauze, piše Glas Slavonije.

Zlatica Štulić, izvršna tajnica Sindikata trgovine za regiju Slavonije, kaže da prema nekim podacima svaki trgovac dnevno odradi u prosincu od 30 minuta do tri sata više od redovnog radnog vremena, s tim da im ti prekovremeni sati nikad ne budu plaćeni, a prve slobodne dane dobiju na kapaljku nekoliko mjeseci poslije.

U Hrvatskoj se ovaj problem, na koji stalno upozoravaju sindikati, vuče godinama.

“Trgovci kod nas, nažalost, sami određuju radno vrijeme, a od početka globalne ekonomske krize radno vrijeme se sve više produžava. Naime, padom broja zaposlenih u maloprodaji sav teret pada na preostali broj zaposlenih, a sve u cilju povećanja profita poslodavca. Stoga smo mi prošli tjedan ispred Glavnog odbora Sindikata trgovine Republike Hrvatske uputili apel da se poštuje ljudskost i dostojanstvo radnika. Trgovci su, naime, pred blagdane pod velikim stresom jer niti se mogu dobro pripremiti niti ih provesti u miru sa svojim obiteljima”, kaže Štulić za Glas Slavonije, te dodaje kako u sindikatu smatraju da zbog prevelikog broja prekovremenih a neplaćenih sati gube i radnici, ali i država, a zarada ide jedino poslodavcima.

Od stresa, kaže Štulić, sve je više trgovaca na bolovanjima. “U trgovinama gdje su organizirane sindikalne podružnice radnici se još znaju i pobuniti i protiv velikog broja prekovremenih i neplaćenih sati, dok u ostalima radnici šute, a pobune se tek ako im se zaprijeti otkazom ili dobiju otkaz, međutim, tada je teško dokazati je li uopće bilo prekovremenog rada jer poslodavci često vode dvostruku evidenciju”, kaže.

Štulić napominje kako se ne nadaju da će se za trgovce nešto promijeniti nabolje ulaskom u Europsku uniju.”Teško da se tu može nešto promijeniti preko noći. Prema našem mišljenju, ključno je da poslodavci počnu poštivati zakone, a ne da ih krše dok ih se ne otkrije. Od zemalja EU, Austrija i Njemačka primjer su gdje je strogo regulirano radno vrijeme, a zakoni se strogo poštuju, a nedjeljom i blagdanom se ne radi”, kaže Štulić te poručuje kako je osim provedbe nadzora nužno uvesti i sankcije. (Glas Slavonije)