lidl-prodavaonica-ftdNjemački diskontni lanac Lidl trenutno u Srbiji ispituje dvadesetak lokacija odnosno gradova u kojima planira otvoriti svoje objekte.

Kako doznaje beogradski Blic, dva grada u kojima će sigurno biti izgrađeni supermarketi su Novi Sad i Valjevo u kome zasad ne postoji nijedan veći trgovački objekat.

Upućeni tvrde kako Lidl neće otvarati objekte sporadično jer poslovna politika tvrtke isprva predviđa kupnju i opremu lokacija, a potom gotovo istodobno otvaranje cijeloga niza prodavaonica.

Inače, Lidl je poslovanje u Srbiji registrirao 22. prosinca 2010. godine. Osnivač tvrtke je Lidl Srbija supermarketi, a temeljni kapital je 20.000 eura.

Iz središnjice Lidla u Nemačkoj, Blicu je prošlog mjeseca potvrđeno da trenutno preispituju “okvirne uvjete i prilike u nekoliko zemalja, između ostalog i u Srbiji”.

Krajem svibnja ove godine špekuliralo se da će taj lanac poslovanje u Srbiji započeti iz Novog Sada, gdje je, kako su tada pojedini mediji prenosili, već rezervirao lokaciju.

Tada se, također, pisalo kako to neće biti njihov jedini objekat u ovom gradu. Međutim, tu informaciju nikada nije službeno potvrdio ni Lidl ni gradske vlasti u Novom Sadu.

U regiji Lidl već posluje na tržištima Mađarske, Slovenije, Bugarske, Grčke i Hrvatske, a sve su prilike da će biti i prvi lanac hard-diskonta koji dolazi u Srbiju te će na to tržište donijeti ponudu koja je prilično jeftinija od konkurencije.

Dolazak u Srbiju najavljivao je prošle godine francuski Carrefour, jedan od najvećih trgovačkih lanaca na svijetu. Na tržište Srbije i zemalja regije trebao je ući u partnerstvu s grčkom kompanijom Marinopoulos. Zajednička tvrtka trebala je otvoriti hipermarkete i supermarkete u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji, ali od toga, zasad, nije bilo ništa.

Najveći trgovački lanac u Srbiji trenutačno je Maxi belgijske grupe Delhaize, koja ga je kupila za 932,5 milijuna eura. Usto, koncern Agrokor, koji u Srbiji drži lanac Idea, ovih dana pokušava kupiti Mercator koji također posluje u Srbiji.

Prema riječima ekonomista Miroslava Zdravkovića, zajedničkim nastupom na tržištu Srbije Agrokora i Mercatora dobio bi se snažan duopol – u kome Delhaize ima jednu trećinu, drugu bi stekla ova dva trgovačka lanca, a treću bi gledali da potisnu. (Blic)