ribarnica-veletržnica ribe-midiU Tribunju je i službeno otvorena prva veletržnica ribe u Hrvatskoj čija je izgradnja i opremanje s oko milijun eura sufinancirano iz Programa Europske unije IPA 2008. Hrvatska.

Riječ je o objektu od oko 400 četvornih metara površine koji je smješten u samom središtu Tribunja.

Njegova osnovna namjena je osigurati višu kvalitetu ribe i proizvoda ribarstva za krajnje potrošače.

Unutar veletržnice nalaze se suvremeni pogoni za smrzavanje i čuvanje ribe koji će domaćim ribarima olakšati manipuliranje i daljnju distribuciju ribe u skladu s visokim higijenskim i sanitarnim standardima. Osim izgradnje i opremanja objekta, posredstvom projekta je nabavljena i oprema za jednostavniji iskrcaj, prodaju i transport ribe.

O značaju otvorenja veletržnice kao važne pretpostavke za usklađivanje zajedničke ribarstvene politike zemalja članica EU ali s aspekta osiguranja poveznica između proizvodnje i potrošnje ribljih proizvoda, praćenja sanitarnih normativa, ubrzavanja distribucije proizvoda i poštivanja nacionalnog zakonodavstva na svečanosti je govorio Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede koji je formalno i otvorio objekt.

I on, kao i Damir Pilipac, tribunjski načelnik izrazili su žaljenje što je objekt otvoren tek nakon šest godina, od kad je pokrenuta inicijativa. Realizaciju projekta, naime, usporile su pravne norme oko definiranja granica pomorskog dobra, prostorno-planska i regulativa vezana uz koncesioniranje, a problematičnim se pokazao i izbor izvođača radova koji je zapao u poslovne poteškoće.

Sada, kada je sve to stvar prošlosti nema, konstatirao je ministar, nikakve barijere da mjesto na kojem se susreće kompletna ponuda i potražnja ribe i morskih proizvoda, ne poluči u najskorijoj budućnosti brojne pozitivne efekte i rezultate i ribarima i kupcima.

U prigodi otvorenja veletržnice uzvanici i gosti te domaćini među kojima je bio i šibensko-kninski dožupan Zoran Smolić i Robert Popov, upravitelj Ribarske zadruge Adria sudjelovali su u prvoj aukciji ribe u aukcijskoj dvorani opremljenoj pokretnom trakom i informatičkom opremom. (SEEbiz.eu/Slobodna Dalmacija)