psenica-zitarice-midiNa hrvatskom tržištu žitarica zabilježen je blagi rast otkupnih cijena pšenice, objavio je Tržišno-informacijski sustav u poljoprivredi koji djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede.

Prosječna otkupna cijena pšenice u veljači iznosila je 1,17 kn/kg, što je za 1,74 % više nego u siječnju.

U odnosu na veljaču prošle godine, radi se o neznatnom rastu cijene od samo 0,86 %. Prosječna veleprodajna cijena je za 3,33 % niža od one siječanjske, odnosno za čak 20 % niža od one prošlogodišnje.

“Prema izvještavanju mađarskog AKI-ja, otkupna cijena krušne pšenice u Mađarskoj je 1,14 kn/kg, a u istom razdoblju 2015. otkupljivala se po 1,37 kuna. Na novosadskoj robnoj burzi tijekom veljače nastavljen je trend kontinuiranog pada cijena pšenice te je cijena padala od 1,09 kn/kg na početku mjeseca sve do 0,98 kn/kg krajem veljače kao posljedica akumuliranih zaliha te robe, ali i stagnacije tržišta. S obzirom na burne događaje na brojnim financijskim tržištima proteklih mjeseci, na francuskoj terminskoj burzi Euronext je, kao i u Mađarskoj, zabilježen nešto manji obujam trgovanja u ovom razdoblju, ali i opadajući trend cijena pšenice za termine čiji je rok dospijeća svibanj i rujan 2016. Cijene pšenice za rok dospijeća svibanj 2016. kretale su se od 1,27 na početku veljače do 1,17 kn/kg na kraju mjeseca; odnosno od 1,32 do 1,24 kn/kg na početku ožujka”, navode iz TISUP-a. (glas-slavonije.hr)