CroTOUR – 4. međunarodni sajam turizma, InGa – 3. međunarodni sajam hrane, pića i gastronomskih inovacija, VINOVITA – 16. međunarodni sajam vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo i HOTEL&GASTROTEH – međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa, održavaju se na Zagrebačkom velesajmu od 23. do 26. ožujka 2011. godine.

zv-turisticko-gastronomski-sajmovi-001CroTOUR je najznačajnija sajamska priredba u Hrvatskoj namijenjena turizmu. Na jednom će mjestu okupiti turističku ponudu i potražnju, turističke agencije, touroperatore, vlasnike hotela, restorana, kampova i ostalih turističkih sadržaja. Ove godine poseban naglasak stavlja se na zdravstveni turizam te će se u okviru te turističke grane održati i “Konferencija industrije zdravstvenog turizma”. Sa ZV-a ističu kako se očekuje da priređivanje ovako velikoga skupa pomogne podizanju kvalitete i ugleda zdravstvenog turizma te ujedno ukaže na smjernice pri izradi strategije zdravstvenog turizma Republike Hrvatske.

Portal vikendplaner.info najavljuje promociju projekta “Najbolje u Hrvatskoj – izabrali građani” u kojem će upravo na sajmu Crotour objaviti rezultate opsežnog istraživanja te pokazati što sami građani smatraju najboljim u svojoj županiji.

Turistička zajednica Grada Zagreba predstavit će program “Zagreb – kakvog ne poznajete” i značajan projekt “Kultura turizma”, koji ima za cilj promicanje sustavne edukacije o značaju turizma za ukupan gospodarski razvoj Zagreba.

Na ovogodišnjem sajmu posebno su aktivni studenti turizma iz Udruge studenata turizma Zagrebačke škole za menadžment (ZSM). “Cro Summer Job – Pronađi savršen posao” poziv je Udruge studenata turizma te novu ponudu pod nazivom “Zagreb za mlade”, gdje će nas upoznati s neistraženim lokacijama, originalnim i tradicionalnim mjestima, specijalitetima i ostalim nezaobilaznim mjestima grada Zagreba.

Neizostavni dio stručnog programa su i turistička burza “Buy Croatia” u organizaciji HTZ-a i HRVATSKI TURISTIČKI FORUM na temu “Ususret sezoni 2011”, u organizaciji Ministarstva turizma RH, Hrvatske turističke zajednice, Udruge hrvatskih putničkih agencija, Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske i Hrvatske gospodarske komore.

zv-turisticko-gastronomski-sajmovi-002Međunarodni sajam hrane, pića i gastronomskih inovacija, InGa, najznačajnija manifestacija ove vrste u regiji, organizira se s ciljem predstavljanja novih trendova i inovacija u gastronomiji te proizvodnji hrane i pića.

Iz programa sajma organizatori posebno izdvajaju priredbu Masterchef – kreativni kuharski reality show. Na ovogodišnjem sajmu Masterchef će sudjelovati snimanjem dijela emisije pod nazivom Gastro duel te nizom atraktivnih predstavljanja projekta posjetiteljima sajma.

Sajam prati vrlo kvalitetan i sadržajan program stručnih skupova, prezentacija i izložbi. Jedan od tih je svakako “Natječaj, izložba i degustacija – Zlatne ruke”, jednodnevno natjecanje na kojem sudjeluje 12 najboljih kuhara Hrvatskog kuharskog saveza po rang listi za 2010. godinu.

Na sajmu VINOVITA namjera je sveobuhvatno prezentirati vinogradarstvo i podrumarstvo, odnosno obuhvatiti sve faze “od trsa do čaše”. Sajmu vina prethodilo je Međunarodno ocjenjivanje vina koja se već šestu godinu, kao jedina manifestacija te vrste u Republici Hrvatskoj, odvija pod visokim pokroviteljstvom Međunarodnog ureda za vino i lozu iz Pariza (OIV).

Natječaj i izbor Najboljeg mladog hrvatskog vinara za 2010. zajednički su organizirali Zagrebački velesajam i Hrvatska poljoprivredna komora, a proglašenje pobjednika ili pobjednice održat će se u petak, 25. ožujka 2011., u Kongresnoj dvorani.

Za posjetitelje će biti organizirana i prigodna prodaja vina u paviljonu 8a na ZV-u.

HOTEL&GASTROTEH, sajam hotelsko ugostiteljske opreme i cateringa, u svom programu želi naglasiti kako većina emitivnih turističkih zemalja prepoznaje Hrvatsku kao vrlo poželjnu destinaciju. Gradnja i opremanje novih hotela, ugostiteljskih objekata, kao i osuvremenjivanje postojećih turističkih kapaciteta, uz promicanje prepoznatljive gastronomije, jedna je od strateških razvojnih odrednica hrvatskog turizma.

zv-turisticko-gastronomski-sajmovi-003Sajam je namijenjen proizvođačima i distributerima hotelske i ugostiteljske opreme, proizvođačima HoReCa programa, financijskim i consulting organizacijama, strukovnim udruženjima i poslovnoj publici – hotelijerima, restoraterima, investitorima u turistički sektor, poduzetnicima i djelatnicima u ugostiteljsko-turističkom sektoru. Povodom održavanja specijaliziranih sajmova za posjetitelje će biti organizirana i nagradna igra s glavnom nagradom: 7 dana obiteljskog ljetovanja na otoku Šolti te drugim vrijednim nagradama.

ULAZNICE kn
Ulaznica za jednokratni posjet 20,00
Ulaznica za jednokratni posjet učenika, studenta i umirovljenika 10,00
Paket ulaznica (za dvoje) 30,00
Stalna (za sve dane sajma) 50,00


Radno vrijeme
: 10-19 h, a 24. i 25. ožujka 10-20 h.