U Tvornici šećera Osijek u tijeku je kampanja prerade šećerne repe. Do sada je prerađeno više od 300.000 tona šećerne repe i 13.000 tona sirovog šećera. Proizvedeno je više od 50.000 tona bijelog kristal šećera, 50.000 tona prešanih rezanaca šećerne repe, te 10.000 tona melase, piše Glas Slavonije.

Kako ističe Damir Rogulja, predsjednik Uprave Tvornice šećera Osijek, s obzirom na rast prinosa šećerne repe po hektaru u odnosu na planirano, očekuje se da će do kraja kampanje prerade šećerne repe preraditi približno 610.000 tona šećerne repe i da će ukupna proizvodnja bijelog kristal šećera biti na razini od 88.000 tona.

“Ove godine šećernu repu karakterizira jako dobar prinos koji je do sada na razini nešto većoj od 70 tona po hektaru, ali i izrazito niske digestije. Prosječna digestija šećerne repe zaprimljene u tvornicu do sada iznosi 13,63. To je posljedica vrlo kišne godine s premalim brojem sunčanih dana u kolovozu i rujnu te pojave bolesti cerkospore koja je značajno smanjila šećer u šećernoj repi”, kaže Rogulja.

Trenutačna cijena šećera na domaćem tržištu, kao i na tržištima EU-a, u našem okruženju na razini je od oko 400 do 450 eura po toni, ovisno o vrstama pakiranja i paritetu.

“Te su trenutačne tržišne cijene, nažalost, ispod naše proizvodne cijene, tako da šećerane u Hrvatskoj, kao i šećerane u okružju, trenutačno posluju nerentabilno i s gubitkom”, zaključio je Rogulja. (Glas Slavonije)