Danski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je u srijedu da mu se operativna dobit u četvrtom tromjesečju smanjila 22 posto pod pritiskom naglog pada prodaje na ruskom tržištu, a najavili su i odlazak u mirovinu izvršnog direktora Jorgena Buhla Rasmussena.

Operativna dobit prije posebnih stavki kliznula je tako na 1,79 milijardi danskih kruna (240 milijuna eura), s 2,3 milijarde kruna koliko je iznosila u istom razdoblju prethodne godine.

Neto prihodi smanjeni su šest posto, na 14,328 milijardi kruna.

U siječnju je danska kompanija najavila zatvaranje dvije od ukupno 10 pivovara u Rusiji zbog gospodarskog usporavanja u toj zemlji i zakonske regulative kojom ruske vlasti nastoje suzbiti zabrinjavajuću raširenost alkoholizma. Mjere uključuju i zabranu prodaje alkoholnih pića na kioscima.

U Carlsbergu tako procjenjuju da se rusko tržište u cjelini u četvrtom tromjesečju smanjilo devet posto, što je rezultiralo padom njihovih isporuka za 14 posto.

U cijeloj regiji istočne Europe prodaja im je smanjena 32 posto dok je u Aziji poskočila 39 posto. U zapadnoj Europi, prodaja im je smanjena za četiri posto, na 8,6 milijardi kruna.

Za 2015. godinu četvrti proizvođač piva u svijetu predviđa organski rast operativne dobiti za pet do devet posto, ali i nastavak pritiska istočnoeuropskih poslova na rezultate grupe.

“Očekujemo nastavak pozitivnog razvoja u našim regijama zapadne Europe i Azije dok će na razini grupe rezultate značajno pritisnuti očekivani pad BDP-a i devalvacija valuta u Rusiji i Ukrajini”, procjenjuju u Carlsbergu.

Najavili su također odlazak u mirovinu izvršnog direktora Rasmussena 15. lipnja, a zamijenit će ga Cees’t Hart, čelnik mljekare FrieslandCampina. (SEEbiz / Hina)