U fokusuMedijski barometarNepromijenjena petorka

Nepromijenjena petorka

Poredak pet vodećih trgovačkih lanaca ostao je isti u odnosu na prethodni mjesec. Konzum i dalje plijeni najviše pažnje, a potom dolaze Lidl, Tommy, Spar i Kaufland

U prvom mjesecu 2016. godine nije došlo do promjene u poretku vodećih trgovačkih lanaca. Zabilježen je nešto manji broj objava (395) nego smo to navikli u zadnjih pet mjeseci 2015. godine.

Međutim, usporedimo li ga s istim lanjskim mjesecom, u ovogodišnjem je siječnju zabilježen napredak za više od 100 objava. Trgovački lanac koji je medijima još uvijek najzanimljiviji je Konzum.

lead1Slijede Lidl i Tommy koji su zadržali svoje prošlomjesečne pozicije, a isto su učinili i Spar i Kaufland pa je tako čak prvih pet trgovačkih lanaca na istim pozicijama kao i mjesec ranije.

Ukupno se najviše pisalo o sponzorstvima i promidžbi te o asortimanu i cijenama proizvoda.

SIJEČANJSKE TEME
O Konzumu se najviše pisalo vezano za asortiman i cijene proizvoda: udio objava iznosi 41% u ukupnom broju objava zabilježenih za ovaj trgovački lanac. Slijedi tematika vezana za poslovanje s udjelom od 30%. Nastavile su se objave vezane za otvorenje Super Konzuma Radnička kao i o Konzum kliku te su oba događaja izrazito afirmativno popraćena.

trgovacki-lanci-broj-objavaPažnju medija privukla je i akcija u kojoj je više od 700 djelatnika Konzuma krenulo na put s misijom da donesu radost u domove za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. I o Lidlu se najviše pisalo vezano za asortiman i cijene s udjelom od 46% u ukupnim objavama u kojima se spominje ovaj trgovački lanac, a slijede dvije teme koje su jednako zastupljene: poslovanje te promidžba i sponzorstva, svaka s udjelom od 27%.

Siječanj je obično mjesec u kojem se nekako manje i opreznije kupuje, prate se cjenovne razlike artikala pa ni ne čudi što je tema vezana za asortiman i cijene proizvoda najzastupljenija u siječnju, bar kad se radi o vodećih pet trgovačkih lanaca, s izuzetkom Tommyja.

Naime, kod trgovačkog lanca Tommy prevladavale su objave vezane za promidžbu i sponzorstva s udjelom od čak 80%.

Tome su pridonijele objave o partnerstvu Tommyja i Udruge ”Naš Hajduk”, odnosile su se na prijedloge, Skupštine Udruge te ugovor o partnerstvu. O Lidlu se, osim o asortimanu i cijenama, pisalo kao ovogodišnjem glavnom sponzoru 7. konferencije o DOP-u, o završetku humanitarne akcije koju su organizirali s Caritasom te završetku nagradne igre “Osvoji novu Opel Astru”.

24 SATA I GLORIA IN
Tematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na promidžbu i sponzorstva koje zauzimaju 36% od ukupnog broja zabilježenih objava. Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene proizvoda s udjelom od 31%. Pritom se više objavljivalo u tiskanim medijima (57%).

teme-o-kojima-se-pise-trgovacki-lanciMediji koji su pojedinačno najviše objavljivali o trgovačkim lancima su dnevnik 24 sata i tjednik Gloria IN Jutarnjeg lista. U siječnju se u tiskanim medijima više objavljivalo vezano za asortiman i cijene proizvoda te o uslugama i odnosu prema kupcima.

Za temu “Ostalo” zabilježen je jednak udio objava u tiskovinama i na portalima, a o poslovanju te promidžbi i sponzorstvima se više objavljivalo na portalima. Najveća je razlika zabilježena u tematici vezanoj za asortiman i cijene proizvoda i to u korist tiskovina, s uvjerljivih 87% udjela.

ScreenShot003

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...