Investiranje u maloprodajne objekte u Bosni i Hercegovini i dalje je intenzivno. Uz vodeće maloprodajne lance, poput Binga ili Konzuma, koji su u proteklom razdoblju širili svoju mrežu, posebno su aktivni nešto manji trgovački lanci, a prije svih, Robot, Tropic, Fructa Trade i Yimor, izvještava portal Indikator.ba.

Većina ovih lanaca otvara nove prodajne objekte u manjim sredinama popunjavajući tako prostor koji još nisu zauzeli drugi prodajni lanci.

U toj strategiji je naročito aktivan Robot, koji je otvorio objekte u Velikoj Kladuši, Bugojnu, Kozarskoj Dubici, Zvorniku…
Kako su najavili, do kraja 2022./23. namjeravaju otvoriti još nekoliko Robot centara u desetak bosanskohercegovačkih gradova.

Dva vodeća trgovačka lanca iz Republike Srpske – Tropic i Fructra Trade – provode strategiju širenja u Federaciji BiH.

Poslujući pod brendom Crvena jabuka, Fructa Trade se od 2018. ubrzano širi u većem bh. entitetu gdje već ima markete u Bihaću, Bosanskoj Krupi, Bosanskom Petrovcu, Jajcu i Kaknju, a uskoro će otvoriti objekt u gradu-sjedištu najvećeg trgovca u zemlji Binga – Tuzli – na mjestu nekadašnjeg Konzuma u zgradi Dženexa. Tropic je stigao i do Sarajeva gdje je u samom centru, na Marindvoru, napravio prvi gastro market.

Nakon što je svojim Kort supermarketima pokrila veliki dio Republike Srpske, kompanija Fructa Trade iz Dervente također se širi na prostoru Federacije BiH.

Ova, jedna od vodećih kompanija u Bosni i Hercegovini u sektorima proizvodnje, veleprodaje i maloprodaje, otvorila je objekte u Kiseljaku, te u Živinicama, dok su od ranije prisutni u Bihaću i Cazinu.

Prije dvadesetak dana svoj Hipo Kort na više od 2.500 četvornih metara, u koji je uloženo šest milijuna, Fructa Trade otvorio je u Kozarskoj Dubici.

Kako su naglasili iz Fructa Tradea, osim na Federaciju, fokus širenja na polju trgovine je i na istočni dio Republike Srpske.

U ekspanziji je i Yimor iz Domaljevca koji se širi otvaranjem manjih objekata u Federaciji BiH. Tvrtka koja zapošljava oko 600 radnika ima širom BiH 46 marketa od kojih je sedam otvoreno samo u prošloj godini. Raspolaže modernim skladištem uz rad robota i primjenu svih EU standarda u tom sektoru.

Uvjerljivo najveći trgovački lanac u zemlji, Bingo, s više od 200 objekata također je aktivan – prije tri dana otvorio je renovirani objekt u Bijeljini, a novi tržišni centar gradi u Čeliću. Također, kompanija sve više investira u proizvodnju.

Konzum, koji se okrenuo prodavaonicama manjeg formata, tokom 2021. godine otvorio je 11 novih objekata.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!