Kao zajednički projekt Humanitarne udruge “Rijeka ljubavi” i osječke Gradske uprave, vrijedan 197 tisuća kuna, u Osijeku će se 1. travnja otvoriti socijalna samoposluga koja se sufinancira novcem Europskoga socijalnog fonda, istaknuto je na današnjem okruglom stolu o tom projektu.

Predsjednica te udruge Štefica Čučak rekla je kako će samoposluga, o čijem se otvorenju razmišljalo prije dvije godine, opskrbljivati socijalno ugrožene građane osnovnim prehrambenim namirnicama, a u popunjavaju ponude očekuje se i pomoć trgovačkih lanaca.

Dogradonačelnik Vladimir Ham rekao je kako je Gradska uprava osigurala prostor za socijalnu samoposlugu, a s obzirom na iskustva u pripremi europskih projekata, grad će sudjelovati u realizaciji tog projekta, i to lobiranjem mogućim donatorima te vlastitim novcem za rad te samoposluge.

Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Romano Kristić istaknuo je kako je u pripremi izdavanje socijalnih iskaznica građanima, koje će biti temelj za korištenje samoposluge, te drugih socijalnih usluga koje će Gradska uprava ponuditi korisnicima.

Dodao je kako će se iskaznice najprije podijeliti za 750 obitelji, korisnika gradskoga socijalnog programa, a predviđene su za još 250 socijalno ugroženih korisnika koji ne ispunjavaju kriterije po Zakonu o socijalnoj skrbi.

Svrha je projekta povezati sve institucije i udruge koje mogu pomoći u neprekidnoj opskrbi samoposluge hranom, koja će se obiteljima dijeliti na mjesečnoj razini, a samoposluga ima i veći potencijal s obzirom na najavljene izmjene zakonske regulative o ukidanju plaćanja PDV-a na doniranu hranu, rekao je Kristić. (SEEbiz / Hina)