vegeta-logo-midiUprava Podravke odlučila je opet osnovati znanstveni institut u Koprivnici kako bi stvorila preduvjete da ta kompanija na tržište izbaci nove proizvode poput Vegete, koju je prije pola stoljeća izumio tim znanstvenika predvođen Zlatom Bartl, piše Večernji list

“Namjeravamo raspisati međunarodni natječaj kako bismo u Koprivnicu privukli znanstvenike svjetskog renomea. O toj odluci obavijestili smo i Radničko vijeće te dobili njegovu suglasnost”, potvrdio je Večernjem listu šef Podravkine uprave Zvonimir Mršić.

Također je otkrio da bi na čelu ponovno osnovanog instituta, kojeg se Podravka odrekla prije desetak godina, rado vidio biofizičara Stanimira Vuka Pavlovića, sadašnjeg direktora Laboratorija za matične stanice klinike Mayo sa sjedištem u američkome gradu Rochesteru. “Spremni smo platiti takvu akviziciju u istraživanje i razvoj”, kaže Mršić.

Prema njegovim riječima, reosnovani Znanstveni institut objedinit će dosad organizacijski rascjepkane Podravkine laboratorije, ali pod istu kapu staviti i znanstveni kadar koji radi u Podravkinoj farmaceutskoj grani Belupu: “Ako, recimo, oni otkriju novi lijek za liječenje opstipacije, prehrambeni dio korporacije tada može ponuditi odgovarajuću liniju prehrambenih proizvoda, u tome vidimo mogućnost sinergije resursa kojima raspolažemo. Također ćemo spojiti tehnološku bazu jer nema smisla odvojeno kupovati laboratorijsku opremu.”

Mršić je kazao da ovogodišnji Podravkin proračun za istraživanje i razvoj iznosi 52,5 milijuna kuna i cilj joj je ljestvicu podići na najmanje dva posto ukupnih prihoda, što je trenutačno oko 70 milijuna kuna, a o osnivanju Podravkina znanstvenog instituta govori kao o dijelu reorganizacije Podravke: “Vodit ćemo se činjenicom da je Podravka internacionalna kompanija te da se moramo i želimo uspoređivati s Nestleom i Danoneom, a ne samo s Vindijom i Zvijezdom.”

Osim spomenute odluke o formiranju nove organizacijske cjeline, Uprava Podravke donijela je odluku i o imenovanjima na pozicijama glavnog tajnika Grupe Podravka te direktora Upravljanja ljudskim potencijalima. Za glavnog tajnika Grupe Podravka imenovana je Branka Perković koja na tu funkciju dolazi s pozicije člana Uprave u Belupu. Kao glavni tajnik Grupe Podravka bit će zadužena za sljedeće organizacijske cjeline na razini Grupe: Ured Uprave, Ured predsjednika i članova Uprave, Pravne poslove te Upravljanje ljudskim potencijalima.

Osim imenovanja glavnog tajnika Grupe, za direktora Upravljanja ljudskim potencijalima imenovana je Jasenka Maltarić Dujnić koja na tu funkciju dolazi s pozicije direktora Ljudskih potencijala u Belupu. Navedena imenovanja stupaju na snagu s danom 1. travnja 2012. godine.

U odvojenom tvrtkinom priopćenju, također objavljenom na ZSE, navodi se kako je Karmen Antolić, članica NO Podravke podnijela neopozivu ostavku na članstvo u Nadzornom odboru Podravke bez navođenja razloga, o čemu je 16. ožujka obavijestila društvo. (Poslovni dnevnik, Večernji list)