Podravkinoj sunčanoj elektrani nagrada Hrvatskog energetskog društva

Zaklada "Hrvoje Požar" prepoznala je nastojanja Podravke da postane energetski neovisna, što je konkretnim ciljevima i definirano u nedavno objavljenoj Strategiji održivog poslovanja

Podravka je dobila godišnju nagradu Zaklade “Hrvoje Požar” Hrvatskog energetskog društva u kategoriji za realizirani projekt racionalnog gospodarenja energijom i unapređenje kvalitete okoliša za projekt izgradnje najveće integrirane sunčane elektrane u Hrvatskoj.

“Brojni izazovi s kojima smo se susreli proteklih godina potvrđuju da održivo poslovati više nije opcija, već jedini način na koji bilo koja kompanija može dugoročno opstati i ostati uspješna. Izuzetno mi je drago što su prepoznata naša snažna nastojanja da budemo energetski neovisni. Trebamo biti ponosni što smo napravili najveću elektranu izgrađenu na krovu nekog poduzeća ili tvornice”, rekla je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Podravka je nedavno predstavila Strategiju održivog poslovanja za razdoblje do 2030. godine kojom su definirana i četiri glavna stupa djelovanja. Jedan je od njih i čist okoliš, dok se postavljenim glavnim ciljevima planira 100% električne energije i 50% toplinske energije dobiti iz obnovljivih izvora u proizvodnji na području EU.

Projektom sunčane elektrane u industrijskoj zoni Danica u Koprivnici Podravka je već povećala udio u iskorištavanju energije iz obnovljivih izvora na 26%. Na krovovima tvornica koje se nalaze u industrijskoj zoni postavljena su 9.272 fotonaponska panela, ukupnog instaliranog kapaciteta od 3.059 kW, koji proizvode 3,266 milijuna kWh električne energije. U tijeku je i priprema proširenja iste elektrane za dodatnih 6.209,6 kW, a dodatne sunčane elektrane još će izgraditi i na krovovima tvornice Koktel peciva i dijela skladišta u Koprivnici, kao i na skladištu u Dugopolju te tvornici Mirna u Rovinju. Dodatno proširenje planirano je i za već postojeću sunčanu elektranu na tvornici Kalnik u Varaždinu. Nakon završetka svih sunčanih elektrana Podravka će raspolagati instaliranim kapacitetom od više od 13.000 kW, odnosno vlastitom proizvodnjom električne energije od gotovo 14.000.000 kWh godišnje.

Godišnja nagrada “Hrvoje Požar” dodjeljuje se djelatnicima za stručni i znanstveni doprinos zašiti klime i unapređenju kvalitete okoliša u energetskom sektoru. Ovogodišnja dodjela bila je 28. po redu, a nagrade su dodijeljene u četiri kategorije – za značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u razvitku energetike, za inovacije u području energetike, za realizirani projekt racionalnog gospodarenja energijom te za popularizaciju energetike. Također, za zapažen uspjeh u dosadašnjem studiranju studentima studija energetike i energetskih usmjerenja završne godine preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija, kao i za posebno zapaženi diplomski rad iz područja energetike nagrađeni su i studenti.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPetar Šimić predsjednik HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika
Sljedeći članakFAO: Cijene hrane u lipnju na najnižoj razini u više od dvije godine