koser-hrana-midi1U SAD-u je košer hrana skroz u trendu. Tržište proizvodima s ovom židovskom etiketom raste brže čak i od američkog biosektora. U međuvremenu se i u Njemačkoj pojavljuje sve više ponuđača košer hranom.

Kaže se: “Reci mi što jedeš i reći ću ti tko si”. Rabin Yehuda Teichtal ortodoksni je rabin s crnom bradom i crnim šeširom. Njegov je cilj košer hranu u Njemačkoj učiniti popularnijom, piše Deutsche Welle.

Teichtal živi u Berlinu i radi u strogo religioznoj udruzi Chabud Lubawitsch. Za članove ove zajednice pridržavanje židovskih pravila pri spravljanju jela je zakon. Stoga oni koriste isključivo namirnice s košer certifikatom.

Prema židovskim zakonima o pripremi i uzimanju hrane smije se, na primjer, jesti samo meso životinja usmrćenih po određenom vjerskom obredu. Svinjsko meso ne dolazi u obzir. Osim toga, mliječni i mesni proizvodi ne smiju se pripravljati ili jesti zajedno.

Rabin Teichtal dolazi iz New Yorka. U SAD-u između 30 i 50 posto svih proizvoda u supermarketima ima košer certifikat. Svake godine u prodavaonice stiže po 3000 novih ovakvih proizvoda.

Istraživanja tržišta su pokazala da veliki broj ljudi koji kupuje ovakvu hranu nisu židovi. Nakon brojnih skandala oko živežnih namirnica te zbog velike popularnosti koju imaju bioproizvodi, potražnja za zdravom hranom je posvuda porasla, objašnjava Teichtal.

A židovski zakoni o prehrani vrlo su strogi kad se radi o higijeni ili dodacima hrani. “Kod košer proizvoda provodi se puno stroža kontrola. A gdje ima više kontrole, tamo će biti i bolja kvaliteta”, objašnjava rabin.

Prvi odjel košer hrane u supermarketu

koser-hrana-supermarket-midiOvom ortodoksnom židovu je drago što u međuvremenu i u Njemačkoj ima sve više naznaka da košer hrana kupcima postaje sve zanimljivija, prije svega u Berlinu.

U nju se, na primjer, ubraja bagel (židovsko pecivo od dizanog tijesta) ili humus (namaz spravljen od slanutka), koji su u njemačkom glavnom gradu postali već dijelom standardne ponude po trendovskim uličnim kioscima s hranom.

A na ekskluzivnim partyjima koje priređuju recimo uspješni odvjetnici, židovski je catering u zadnje vrijeme jedan od popularnijih servisa. U međuvremenu je “košer stil” osvojio i berlinske supermarkete.

Do sada je u Berlinu bila tek nekolicina specijaliziranih prodavaonica u kojima se mogao naći mali izbor relativno skupih košer proizvoda. No prošlog ljeta je u berlinskoj četvrti Wilmersdorfu jedan supermarket iz velikog lanca prodavaonica Edeka otvorio prvi odjel s košer hranom. Tamo se nudi oko 300 proizvoda. Između ostalog: meso, keksi, vina i kiseli krastavci.

“Najveća potražnja vlada za svježim, košer mlijekom iz savezne pokrajine Schleswig-Holstein”, kaže vlasnik Stefan Voelker. To mlijeko potječe isključivo od dvopapkara, koji se po židovskim pravilima smatraju čistim životinjama.

Skeptični njemački proizvođači
No trgovcima tu ne ide baš sve kao “po špagici”. Prije svega, ponuda njemačkih proizvođača košer hrane je još uvijek ograničena. Tako da poslovođe berlinskih supermarketa moraju proizvode uz puno truda uvoziti iz Francuske ili Izraela.

S druge strane, njemački proizvođači često nerado na svoje proizvode stavljaju oznaku za košer hranu. Boje se da ne izgube ostale mušterije.

“Ima još puno drugih vjerskih pravaca protiv kojih se mi ne bismo htjeli boriti košer etiketom. U tom smislu, nitko kao kupac ne bi trebao biti izuzet”, kaže predstavnik koncerna za proizvodnju živežnih namirnica Kraft foods Marcus Gräbner.

I muslimani kupuju košer
No druge tvrtke ovaj strah smatraju pretjeranim. Jer, prema njihovim saznanjima, upravo muslimanski kupci rado posežu za košer hranom. Razlog za to leži u činjenici da sve što je proizvedeno u skladu sa strogim židovskim zakonima o spravljanju hrane dopušteno je i po muslimanskim zakonima, odnosno pravilima o halal hrani.

Tu je svoju priliku vidio berlinski košer ulični kiosk “Plätzl”. Vlasnik lokala Uri je rođeni Izraelac. On kaže da kod njega hranu koja nosi etiketu na hebrejskom kupuju Libanonci, Jordanci i Saudijci.

“Muslimani na primjer traže košer kekse. Jer se boje da bi u običnom supermarketu mogli dobiti nešto spravljeno sa životinjskom mašću. Kod košer hrane takvog čega nema, hvala bogu”, kaže Uri.

Unatoč suzdržanosti njemačkih proizvođača, kao i problemima s dobavom, mnogi se Židovi nadaju da će košer hrana uskoro postati dio obične ponude po njemačkim prodavaonicama.

Rabin Yehuda Teichtal je nedavno u Berlinu organizirao prvi njemački sajam košer hrane. S uspjehom. On na to gleda i kao na političko pitanje.

“Ako možete jednostavno otići u bilo koju prodavaonicu i tamo bez problema kupiti košer hranu, to predstavlja normalan život”, zaključuje Teichtal. “Mi želimo da židovstvo u Njemačkoj konačno postane potpuno obična svakodnevica.” (Deutsche Welle)