tjestenina-festival-tanjur-largeKako bi se od hrvatske tjestenine stvorio novi brend u srijedu je u Vodicama, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka i Hrvatske gospodarske komore,  održan 1. Hrvatski festival tjestenine.

Iz HGK su tom prigodom podsjetili kako Hrvatska ima bogatu gastronomsku ponudu i tradiciju te kako su autohtoni recepti dio bogate kulinarske tradicije.

„Već dvadeset godina hrvatski proizvođači proizvode vrhunsku tjesteninu prepoznatu i izvan naše granice, što ne potvrđuju samo strani turisti koji posjećuju našu zemlju, već i početak izvoza nekih od proizvođača“, navode iz Komore.

Na festivalu je predstavljeno stotinjak vrsta originalnih jela od tjestenine s naglaskom na autohtone recepture iz Hrvatske, a jela su spravljali kuhari najpoznatijih hrvatskih hotela. Također, u sklopu festivala održano je desetak stručnih predavanja, na kojima su sudionici bili upoznati s poviješću i nutricionističkim vrijednostima tjestenine, te ocjenjivanje najboljih proizvođača.

U kategoriji svježe tjestenine titulu najboljih tako su ponijeli Marex gel iz Zadra, Aurelija iz Zagreba i Mariolina zanatsko trgovački obrt iz Krka.

Najbolji proizvođači u kategoriji sušene tjestenine su Clarum iz Nove Gradiške, PIK iz Rijeke i Mariolina zanatsko trgovački obrt iz Krka.

Idući Festival tjestenine planiran je za ožujak 2011. godine u Opatiji.