playbrand-mirela-spanjol-markovic-ftdIako zakonski zaštićena, djeca su u medijima još uvijek često predmet zloupotreba pri čemu se krše njihova prava, poruka je konferencije

O sve značajnijem utjecaju koji djeca imaju na obiteljsku kupovinu, sve većem broju marketinških kampanja usmjerenih upravo na djecu te gdje je granica učinkovite marketinške komunikacije i kako komunicirati s djecom, a pritom ne kršiti njihova prava, govorilo se na današnjoj konferenciji “Playbrand: Djeca – mali veliki potrošači”, održane u zagrebačkom hotelu Panorama u organizaciji tvrtke Filaks.

Djeca postaju sve značajnija skupina potrošača i jedan su od najbrže rastućih tržišnih segmenata u svijetu. Unatoč recesiji, oglašavanje namijenjeno djeci u Hrvatskoj bilježi rast od 7 posto, ali zamjetan je i visoki stupanj nerazumijevanja zajednice prema takvom vidu oglašavanja.

U Hrvatskoj postoji 51 zakon kojim se regulira oglašavanje, a velik broj odnosi se upravo na oglašavanje namijenjeno djeci. “Unatoč zakonskoj regulativi i samoregulativi koje štite djecu od štetnih utjecaja, još uvijek ima mnogo zloupotrebe i kršenja prava djece, a nadležne institucije ne rade svoj posao”, smatra Suzana Kulaš, predsjednica Suda časti Hrvatske udruge reklamnih agencija (HURA). Upotrebom pravih vještina i kreativnosti, kaže Kulaš, mogu se stvoriti poruke koje ne štete djeci i njihovim pravima.

Danijela Žagar iz Ureda pravobraniteljice za djecu upozorila je da djeca kao potrošači nisu propisima adekvatno zaštićena od utjecaja reklama. “Odnos industrije oglašavanja prema djeci važan je segment našeg rada, i na općoj razini, ali i povodom pritužbi građana. Najveći broj reklama nastoji potaknuti djecu da svoje roditelje nagovore na kupnju proizvoda, a čak i oglasne poruke koje nisu namijenjene njima mogu zbog neprimjerenog sadržaja imati negativan utjecaj i iskrivljavati percepciju”, smatra Žagar.

Uslijed povećanja kupovne moći u obitelji i promjene životnog stila roditelja, dječje tržište sve više raste. Zbog dobrobiti najmlađih potrošača, potrebno je organizirati i strogo kontrolirati oglašavanja namijenjena djeci, bio je zaključak konferencije.