iLogistički centar cargo-partnera

ENGEL Austria, proizvođač strojeva za injekcijsko ubrizgavanje, prešanje i automatsko upravljanje dijelovima strojeva, informacijsku logistiku rukovanja rezervnim dijelovima povjerio je info-logističaru tvrtki cargo-partner. Novoizgrađeni iLogistički centar cargo-partnera, pokraj zračne luke Beč, od 1. lipnja idelana je platforma za ovaj izazov.

Zbog brzog rasta poslovanja tvtke ENGEL tijekom prošle godine, skladišni prostor u tri proizvodna pogona u Austriji više nije bio dovoljan za smještaj visokih proizvodnih kapaciteta proizvođača strojeva. Dijelovi koji su prethodno bili pohranjeni u vlastitim objektima prebačeni su u iLogistički centar cargo-partnera. ENGEL-ovi kupci diljem svijeta sada mogu dobiti rezervne dijelove iz novog distributivnog centra – izravno ili preko posredničkih čvorišta kojima upravlja ENGEL u svojim podružnicama i predstavništvima.

Prebacivši logistiku rezervnih dijelova na središnju lokaciju u neposrednoj blizini važnog distribucijskog središta, ENGEL je omogućio otpremnicima kasniji prihvat robe te klijentima produljio vrijeme narudžbe. Pošiljke koje dolaze iz različitih proizvodnih postrojenja, sada se mogu uspješnije konsolidirati, što rezultira konkurentnijom strukturom troškova. Ujedno su omogućili klijentima prednost uz skraćivanje vremena prijevoza na manjim dionicama, što je smanjilo potencijalne greške i kašnjenja.

Glavni zahtjevi proizvođača bili su skladištenje sitnih dijelova, paleta te dugih i teških komada opreme u UV okruženju, zaštićenom od prašine i prljavštvine, uz konstantnu vlagu. Osim toga, prostor omugućuje utovar i istovar sa svih strana kamiona u svim vremenskim uvjetima. iLogistički centar u Fischamendu nudi sveobuhvatan sustav s visokim regalima, uključujući police za sitne dijelove, široke i uske kutne police, konzole, Lean-Lift i ormariće s ladicama.

Zahvaljujući izvrsnoj izolaciji, kvalitetnom podu i zračnim bravama na svim rampama, skladišni prostor je zaštićen od prljavštine i prašine. Vlažnost zraka mjeri se u redovnim razmacima i uvijek ostaje konstantna s najviših 70 posto. Dodatno, inovativna drvena konstrukcija omogućuje ekonomičan temperaturni raspon između 15 i 26 Celzijevih stupnjeva (+/- 2 Celzijeva stupnja). Cijeli objekt osiguran je alarmnim sustavom i video nadzorom.

ENGEL-ovi zahtjevi u odnosu na procese i procesna područja, procjenjivani su u okviru nekoliko planerskih radionica. Sofisticirani postupci proizvođača strojeva zahtjevaju odvojena područja za prihvat, preuzimanje, pakiranje, isporuku i otpremu robe, kao i kontrolu kvalitete ENGEL-ovih inžinjera. cargo-partner prilagodio je skladišni prostor na temelju potrebnih standarda i ujedno osigurao neophodnu tehničku otpremu. U cargo-partneru je sastavljen specijalan tim stručnjaka koji prati sve ENGEL-ove potrebe.

“iLogistički centar cargo-partner nam se desio u pravom trenutku i na pravom mjestu. Uz odličnu lokaciju i blizinu zračne luke Beč, sveobuhvatna tehnička oprema i fino podešeni procesi bili su odlučujući faktori za naš izbor. cargo-partner nas je u potpunosti uvjerio u svoju nadležnost i stručnost u skladišnoj logistici”, kazao je Harald Wegerer, podpredsjednik službe za korisnike tvrtke ENGEL.

Brza i učinkovita razmjena informacija osigurana je uz pomoć 20 sučelja između WMS sustava (Warehouse Management System) i ENGEL-ovog ERP sustava (Enterprise Resource System). IT odjel cargo-partnera za upravljanje projektima omogućuje agilno rješavanje problema i brzu prilagodljivost na kratkoročne promjene u zahtjevima. Rok za početak planiranog projekta 1. lipnja je uspješno započet, a preseljenje svih sitnih dijelova dovršeno je tri tjedna prije planiranog roka.

Na površini od 12.250 četvornih metara, moderni iLogistički objekt ima 24.500 paletnih mjesta, kao i prostor za sitne dijelove sa 32.000 kutija. Drvena konstrukcija iLogističkog centra, za koju je cargo-partner dobio nagradu, omogućuje jednostavnu kontrolu temperature i vlage, niske operativne troškove, kao i značajno smanjenje emisije CO₂. U ovom inovativnom projektu korišteno je ukupno 4.200 kubičnih metara drva, što odgovara 4.200 tona sačuvanog i neiskorištenog CO₂.