OstaloIntervjuiMercator-H: Optimizacija lanca opskrbe po uzoru na europske i svjetske igrače

Mercator-H: Optimizacija lanca opskrbe po uzoru na europske i svjetske igrače

borut-zuran-mercator-h-logisticko-distributivni-centar-sv-nedelja-largeLogistika je usluga nabavnoj i maloprodajnoj službi, kaže Mag. Borut Žuran, direktor novootvorenog logističko-distributivnog centra Mercatora-H u Sv. Nedelji. O krucijalnoj važnosti logističke organizacije u suvremenom poslovanju govori iz iskustva jer je na različitim područjima logističkog poslovanja gradio cijelu svoju dosadašnju karijeru.

Za početak predstavite nam ukratko novi logistički centar Mercatora-H u Svetoj Nedelji.
U novi logistički centar Mercatora-H, koji raspolaže s 33.000 četvornih metara ukupne površine, uloženo je oko tri milijuna eura. Smješten je na području Sv. Nedelje pored Samobora, u sklopu kompleksa Poslovni park Zagreb te uz autoput Zagreb-Bregana. Ovo je do sada najveći projekt izgradnje klasično konvencionalnog logističkog centra koji je planski izgrađen za potrebe cijele Mercator Grupe.

Izgradnja je trajala godinu i pol dana i sada smo u prvoj fazi ispunjavanja kapaciteta skladišta. Centralni logistički centar klasično je konvencionalno skladište bez visoko tehnoloških strojeva, ali s primjenom vertikalnih transportera koji će bitno unaprijediti i pojednostaviti dosadašnji proces rada.

Skladište je podijeljeno u dva dijela (donji dio i galerija). U donjem dijelu skladišnog prostora visine 11 metara organiziran je prostor u prijamni, središnji i otpremni dio skladišta, te odvojeni dio za ambalažu (nepovratnu robu). Prijamni dio ima 10 ulaznih, a otpremni 19 izlaznih rampi.

Središnji skladišni, donji dio sastoji se od dvije zone koje su različito temperirane za određene artikle i koristit će se najviše za FMCG robu za svakodnevnu upotrebu koja je u stalnom obrtaju. Na  visokim 11-metarskim regalnim  konstrukcijama rezervirano je 40 000 paletnih mjesta za cca 13.500 proizvoda.

Galerijski dio skladišta, pak, podijeljen je na skladišni dio (za skuplje proizvode i proizvode s manjim obrtajem), uredski dio, garderobe s tuševima i restoranom za djelatnike.

Kako je došlo do realizacije ove investicije i koje prednosti ovaj objekt donosi za Mercator Hrvatska?
Prije same realizacije bile su napravljene analize i simulacije stanja i potreba za Mercator-H, a potom se pristupilo izradi idejnog rješenja. Ovakav tip skladišta uvelike se razlikuje od postojećih i upravo je to predstavljalo najveći izazov od samih početaka.

Za Mercator-H novi logistički centar donosi najprije optimizaciju lanca opskrbe po uzoru na europske i svjetske igrače u retailu, a potom i kroz sinergijske učinke u svim područjima djelovanja društva, a ponajviše u maloprodaji. Novi LDC omogućuje jednostavniji i brži rad, a mogućnosti za eventualnu pogrešku svodi na minimum.

Implementacijom Gold stocka, strateški licenciranog programa, uz upotrebu skenera, vertikalnih transportera i roll kontejnera, pojednostavljuje se i ubrzava rad u brzini dostave robe iz logističkog centra direktno na police dućana, što će polučiti značajne rezultate. Za brzinu poslovanja jednako je toliko bitna i sama lokacija smještaja skladišta, uz samu autocestu.

Vođenje logističkog centra u Svetoj Nedelji vaš je novi profesionalni izazov. Mislite li da je zbog svog geografskog položaja Hrvatska zahtjevnija po pitanju logističke podrške u odnosu na zemlje u kojima ste dosad imali prilike raditi?
U nekim slučajevima možda je Hrvatska specifična po pitanju logističke podrške, ali koncept mora ostati isti. Logistika je usluga nabavnoj i maloprodajnoj službi, i treba ostati u tim okvirima.

Kada je riječ o geografskom položaju, Hrvatsku u tom smislu više smatram izazovom, jer je pozicija države u regiji i njena prednost. Osobno ne vidim nikakvih prepreka, kad Hrvatska uđe u Europsku Uniju i kada se otvore granice, da se svakodnevna distribucija robe iz LDC-a Sv. Nedelja obavlja i u neke maloprodajne jedinice u Sloveniji. I naravno obrnuto.

Što će se dogoditi sa skladištima koje zamjenjuje ovo centralno skladište?
S novim skladištem se zatvaraju trenutno postojeća skladišta u Karlovcu i Velikoj Gorici, dok se skladište u Sesvetama preuređuje za druge potrebe.

Na koji način Mercator ulaže u edukaciju i razvoj svojih zaposlenika po pitanju ovog zahtjevnog i specifičnog područja?
Najveća edukacija je sigurno rad i praksa. Zatim su tu specifična edukacija iz logističkog područja na konferencijama i sajmovima. Potrebno je napomenuti da je Mercator Grupa član međunarodnog logističkog udruženja IGD.

borut-zuran-uz-upraljac-vertikalnim-transportera-largeOsnovna svrha tog udruženja je da skuplja podatke najvećih proizvođača i  trgovaca u Europi i svijetu koje potom analizira. Svi ti podaci su, nakon stručne obrade, dostupni svima u udruzi i svakako se izmjenjuju dobre prakse i s ostalim trgovcima u regiji.

U razvoj svojih zaposlenika Mercator počinje vrlo rano ulagati. Već nekoliko godina Mercator ima vlastitu Poslovnu Akademiju, koju sam i ja pohađao, a koja je namijenjena mladim i obećavajućim kadrovima iz svih Mercatorovih društava. U ovakvoj vrsti edukacije dobivaju se specifična, stručna znanja.

Koliko logističko-distributivnih centara posluje u vašem sustavu na svim tržištima na kojima djelujete i planirate li daljnje investicije u lanac opskrbe prodajnih objekata?
Mercator po svim tržištima ima nekoliko desetaka distributivnih centara. Neka su veća, a druga manja. Krajnji je cilj da se logistička mreža kvalitetno pokrije na svim tržištima gdje Mercator posluje.

Obzirom da su investicije u razvoj lanca opskrbe uvijek visoke taj je trend promjena za sve nas prespor. Zato je veoma bitno da se investira u te procese, jer ste bez dobre logistike samo prodavač, a niste trgovac.

Smatrate li da maloprodajni logistički sektor u regiji drži korak sa svjetskim standardima i trendovima?
Kao i naši najveći konkurenti u regiji  održavamo korak s europskim i svjetskim standardima i trendovima, s tim da pri tom govorimo o uistinu značajnim ulaganjima što nije uvijek raspoloživo.

Svjetski retail lideri investiraju u potpuno automatizirano skladište, no pritom treba objektivno sagledati razmjere opsega i optimalnih potreba u regiji; naravno da je i nama, kao regionalnom trgovačkom lancu, važno da zbog rastućih potreba postepeno težimo tom cilju. Zato smo i implementirali jedan dio tog rješenja: vertikalan i horizontalan transporter za premještaj transportnih jedinica po LDC-u.

Logistički troškovi zauzimaju značajno mjesto u rashodima kompanija. No i dalje su primjetne značajne razlike kada je riječ o tvrtkama iz visokorazvijenih zemalja, gdje logistički troškovi iznose oko 8 posto ukupnih prihoda, dok u tranzicijskim zemljama troškovi rastu na čak 25 posto prihoda. Gdje se u tim razmjerima nalazi Mercator grupa?
Cilj Mercatora je da se trošak logistike (to je trošak skladištenja i transporta), zadrži na nivou 5% od nabavne vrijednosti preuzete robe. Slovenija je već na tom nivou, a u Hrvatskoj taj cilj ostvarujemo kroz novi LDC, dok će isto vrijediti i za ostala tržišta na kojima Mercator posluje.

Najnovije objave

Pogledajte u budućnost financija na prvom Finance Weekendu

Finance Weekend će se baviti ključnim temama koje oblikuju budućnost financija Godinu dana prije punoljetnosti, po prvi puta u Rovinju na Weekendu.17, dolaze nam i...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...