“Naslijedili smo poljoprivredno zemljište i odlučili se za sadnju voćnjaka jer na malim površinama nije isplativo uzgajati žitarice. Sada imamo posađeno malo manje od 8 ha voćnjaka. Već prilikom sadnje 2000. godine planirali smo ekološku proizvodnju jer ekološka svijest i potražnja za ekološkom hranom konstantno rastu”, započela je priču o svojem Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Jug njegova vlasnica Marica Jug iz malog slavonskog sela Niza, smještenog 15-ak km od Našica i 20-ak km od Osijeka.

Ona ističe kako je u to vrijeme ekološka poljoprivreda u Hrvatskoj još bila u svojim začecima te se realizacija njenog projekta činila teško ostvariva.

“Jedan od mnogobrojnih problema je bio i naći rezistentne sorte jabuka prikladne za ekološki uzgoj te pronaći stručnjake koji bi ju savjetovali oko tehnologije sadnje, zaštite i održavanja nasada po ekološkim načelima”, ispričala je vlasnica dodavši da je njen OPG već 2002. ušao u sustav kontrole ekoloških površina te je 2003. upisan u upisnik ekoloških proizvođača pod rednim brojem 47.

No, nije samo pokretanje posla bilo trnovito. Naime, s prvim urodom uslijedili su problemi oko plasmana. Prije svega eko hrana u Hrvatskoj nije bila poznata niti je postojao interes trgovačkih kuća za nju ni za male proizvođače.

“U takvoj situaciji odlučili smo sami preraditi jabuku koju nismo prodali u svježem stanju. Tako smo 2003. kupili prvu pak-prešu kapaciteta 350 kg, pasterizator i punilicu za ‘bag in box’ pakiranja. Iste te godine proizveli smo prvih 1500 litara soka” ispričala je Jug.

Količina proizvoda OPG-a Jug rasla je iz godine u godinu. Njihov eko sok od jabuke, ekološki jabučni ocat i sok od cikle pod Bioproduktovim brendom bili su prvi hrvatski ekološki certificirani proizvodi koji su se prodavali u dm-u i Bioveginim dućanima.

Sada proizvode oko 250.000 litara različitih sokova godišnje. Od toga je oko 80% jabučni eko sok, a ostalo su sokovi od kupine i jabuke, bazge i jabuke, kruške i jabuke, mrkve i jabuke, cikle i jabuke, višnje te od prošle godine, u suradnji s proizvođačem aronije i proizvođačem borovnice, započeli su i pokusno preradu male količine aronije i borovnice.

Kapacitet prerade koju sada imaju nije još uvijek popunjen. Mogli bi proizvoditi više. Za veću proizvodnju potrebne su investicije u marketing, veće tržište i otkup sirovine. Interes kupaca raste, ali je do pojedinačnih kupaca teško doći jer im je potrebna dostava, što uvelike poskupljuje njihov proizvod koji je već sam po sebi skuplji od klasičnog jer je i sama proizvodnja i prerada zahtjevnija i skuplja. Velike trgovačke kuće još uvijek ne pokazuju veliki interes za njihove ekološke proizvode. To su razlozi zbog kojih proizvodnju povećavaju postupno iz sezone u sezonu nastojeći se ne izlagati prevelikom riziku.

Osim sokova proizvode i jabučni ocat te voćne namaze od šljive, marelice, višnje, kupine i bazge. Sokove proizvode hladnim prešanjem, pasterizacijom, bez dodavanja konzervansa, šećera i vode. Ocat dobivaju prirodnim putem – alkoholnim i octenim vrenjem jabučnog soka, te ga ostavljaju i do nekoliko godina da sazrijeva u cisternama. Voćne namaze proizvode tradicionalno po jednostavnim starim recepturama bez konzervansa.

“Od samih početaka proizvodnje shvatili smo da je jako važna suradnja sa stručnjacima te ako želimo kvalitetan proizvod, koji će pronaći mjesto na tržištu, samo uz njihovo praćenje proizvodnje i savjetovanje možemo ponuditi kvalitetan i siguran proizvod”, istaknula je Marica Jug dodavši kako su započeli suradnju s Prirodno tehnološkim fakultetom Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer iz Osijeka.

Kaže kako im je najviše pomogao Darko Velić savjetima kako bi njihovi proizvodi iz godine u godinu bivali sve kvalitetniji. “Njegovim entuzijazmom i trudom dosta ekoloških proizvoda iz naše regije dobilo je oblik i pronašlo put do kupaca kao izuzetno kvalitetan proizvod”, naglasila je vlasnica OPG Jug.

“Sada nikome nije lako opstati na tržištu, niti velikima niti malima. Konkurencija je velika, a kupovna moć pada. Većina kupaca traži u prvom redu povoljan i cijenom pristupačan proizvod. Ekološki su proizvodi u samom startu skuplji i izlaz vidim samo u smanjenju troškova proizvodnje i prerade koju možemo postići udruživanjem više OPG-a sličnih proizvodnji u svrhu zajedničke prerade, skladištenja i plasmana. Tako bi se smanjila cijena proizvodnje i prerade te bi proizvod mogao biti konkurentniji cijenom, a povećale bi se i količine pa bi bio dostupan cijelu sezonu”, smatra Marica Jug dodajući kako su svojem poslovanju do sada imali dobru suradnju s Hypo-bankom koja ih je pratila u investicijama.

Dodala je kako kamate na kredite u Hrvatskoj nisu povoljne i vjerojatno bi naše investicije bile veće da su kamate manje.”Nastojimo zato korak po korak ulaziti u projekte i postepeno investirati u povećanje proizvodnje. Mi smo mali proizvođači i ne želimo ulijetati u velike investicije”, rekla je vlasnica OPG-a Jug dodajući kako gospodarsku krizu osjećaju kao i svi ostali, ali da se kroz nju mora proći.

“Pokušavamo se prilagoditi i iz krize izaći mudriji i spremniji na promjene i prilagodbe. Kriza nije došla preko noći, to je nešto što se razvijalo godinama i na nju smo svi utjecali vlastitim ponašanjem i nemarnošću za sve što se oko nas događa. Svi trebamo i doprinijeti izlasku iz nje. Treba izvući pouku iz krize i počevši svako od sebe mijenjati navike te se odgovornije ponašati prema okolišu, društvu te vlastitoj i društvenoj imovini”, govori Marica Jug koja smatra kako bi svijet bio bolji kada bi prestali upirati prstom u druge te krenuli u prvom redu mijenjati sebe i vlastite navike.

“Do sada smo sudjelovali na domaćim sajmovima i nekoliko inozemnih kao što je Biofach-Nürnberg i Croatian art&craft Expo New York. Sudjelovanje na tim sajmovima nas je u prvom redu potaknulo da još ustrajnije radimo na kvaliteti proizvoda te udruživanju s drugim proizvođačima kako bi povećali ponudu jer smo shvatili da tržište traži kvalitetu, ali isto tako i količinu te dostupnost proizvoda. Ove godine u veljači idemo na sajmove Fruit Logistica u Berlinu i Biofach u Nürnbergu spremniji i možemo ponuditi kvalitetne proizvode i veće količine”, rekla je Marica Jug zaključivši kako je udruživanje OPG-ova slične proizvodnje preduvjet za daljnje širenje proizvodnje i dovršetak započetih razgovora o izlasku na druga tržišta. (Business.hr)