U nazočnosti mnogobrojnih vinara, enologa, ugostitelja i ljubitelja vina potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić svečano je otvorio 1. reviju najboljih vina Zagrebačke županije. Radi se o jedinstvenoj enološkoj manifestaciji na kojoj se moglo kušati više od 150 vrsti svjetskih, udomaćenih i autohtonih sorti vina te nekoliko najcjenjenijih vrsta sireva županijskih proizvođača.

“Zagrebačka županija je prva po mnogim stvarima, ali je zasigurno broj 1 u Hrvatskoj kada govorimo o brizi za svoje poljoprivrednike i o novcu koji za njih izdvaja”, rekao je Tolušić dodavši da Hrvatska nije vinska velesila u pogledu količine proizvedenog vina, ali jest što se tiče kvalitete. Podsjetio je i da Ministarstvo poljoprivrede ove godine izdvaja 70 milijuna kuna za sektor vinogradarstva.

“Sa svojih pet milijuna trsova posađenih na više od 900 hektara površine Zagrebačka županija je u samom vrhu Republike Hrvatske prema broju vinara, vinskih etiketa, vinskih cesta i općenito vinogradarsko-vinskih projekata. Prednjačimo i prema broju registriranih OPG-ova, njih 15 tisuća, a tu kvantitetu prati i kvaliteta – naročito u sektoru vinogradarstva i vinarstva u kojem imamo bogatu tradiciju”, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

U sklopu Revije, 33 vinara iz devet vinogorja Zagrebačke županije predstavili su svoja vina sa zaštićenom oznakom izvornosti. Osim kušanja vrhunskih vina, za posjetitelje Revije su organizirane i dvije stručno vođene radionice – “Sir i vino” na kojoj su posjetitelji mogli naučiti sve o pravilnom sljubljivanju tih dviju namirnica i “Pjenušci Zagrebačke županije” na kojoj su imali priliku upoznati 10-ak proizvođača s područja Zagrebačke županije.

Župan Kožić je također najavio kako će do kraja tjedna biti raspisani natječaji u poljoprivredi vrijedni 15 milijuna kuna, od kojih su neki već i u tijeku. “Ovogodišnja 1. revija najboljih vina Zagrebačke županije pružila je priliku domaćim vinarima za predstavljanje svojih proizvoda te ostvarivanje suradnje s drugim dionicima na tržištu, a ovakav tip promocije proizvoda planiramo nastaviti i s drugim našim poljoprivrednim proizvođačima”, naglasio je Kožić.

Također, prilikom otvorenja Revije podijeljena su šampionska odličja s 15. ocjenjivanja vina Zagrebačke županije, među kojima je titulu apsolutnog šampiona odnijela mješavina bijelih sorata – ledena berba 2014., OPG-a Đurinski.