U 2020. godini količinska je prodaja pala za petinu, što je neslavan rekord, prvenstveno zbog ograničenja vezanih uz COVID-19. Ipak, u 2021. godini došlo je do boljih prodajnih trendova s oporavkom količinske prodaje.

Izvor: Euromonitor International

Prema podacima Euromonitor Internationala, vino je bilo u problemima čak i prije pandemije, bilježeći pad količinske prodaje. U 2020. godini količinska je prodaja pala za petinu, što je neslavan rekord, prvenstveno zbog ograničenja vezanih uz COVID-19. Ipak, u 2021. godini došlo je do boljih prodajnih trendova s oporavkom količinske prodaje. Dok su prije pandemije mnogi stariji ljudi rado popili čašu vina u kafiću s prijateljem, to se u 2020. promijenilo i nastavilo se u 2021. godinu te se potrošnja prebacila na maloprodajne kanale.

Izvor: Euromonitor International

Međutim, ova skupina potrošača također je u maloprodaji kupovala kvalitetnije vino od onoga što se inače kupuje putem maloprodajnih kanala, posebice od strane mlađih potrošača. Također je došlo do značajnog porasta cijena vina u 2021., zbog čimbenika kao što su globalna ograničenja opskrbe.

Izvor: Euromonitor International

UVOZNO vs. DOMAĆE
Udio uvezenog vina nastavio je rasti, iako su domaća vina i dalje činila većinu količinske prodaje. Postoji nekoliko čimbenika koji dovode do povećanja popularnosti uvoznog vina. Jedna je svakako znatiželja, ali ne treba zaboraviti niti cijenu koja pokreće prodaju jer je uvezeno vino općenito jeftinije. Jedan od razloga popularnosti jeftinijih vina u maloprodajnim kanalima je taj što oko 40% potrošača miješa vino, bilo da je riječ o bijelom vinu s gaziranom vodom ili crnom vinu s gaziranim sokovima, pa slijedom toga kvaliteta vina nije toliko važna. To je posebno izraženo među mlađom populacijom. Također se uvozna vina smatraju lakšim i pitkijim od hrvatskih vina.