Proizvodnja mlijeka jedan je od najsloženijih sektora u poljoprivrednoj proizvodnji koji je posljednjih godina u Hrvatskoj bio na snažnom udaru kako otvaranja tržišta i snažnih oscilacija u otkupnoj cijeni, tako i u problemima u samoj proizvodnji, istaknuto je na današnjem okruglom stolu u Ministarstvu poljoprivrede o unapređenju proizvodnje mlijeka.

Prema iznesenim podacima Hrvatske poljoprivredne agencije, broj mliječnih krava se u desetogodišnjem razdoblju (2003.-2013.) smanjio za 24,8 posto, s 222.816 na 167.491, dok je broj farmi koje sudjeluju u isporuci mlijeka smanjen u tom razdoblju s 58.815 na 11.018. Posljednji podaci za 2014. godinu govore da je broj krava u Jedinstvenom registru domaćih životinja na dan 1. listopada bio 180.226, a da je broj farmi koje su sudjelovale u isporuci mlijeka u kolovozu ove godine iznosio 9.927.

Dugogodišnji negativni trendovi, rečeno je, doveli su do okrupnjavanja u ovoj proizvodnji pa je broj krava po farmi u deset godina narastao s prosječnih tri na 12, dok je kvaliteta isporučenog mlijeka prve klase s 23 posto narasla na 95 posto.

Višegodišnja ulaganja i okrupnjavanje doveli su do toga da manji broj većih proizvođača proizvodi više od 70 posto svih isporučenih količina mlijeka, istaknuto je na okruglom stolu.

Stručnjaci Ministarstva poljoprivrede, Agronomskog fakulteta, Savjetodavne službe i samih proizvođača složili su se kako je edukacija proizvođača nužna jer su se okolnosti, kako vremenske, tako i tržišne, promijenile, zbog čega je potrebno vršiti stalnu tehnološku prilagodbu.

Na temelju iznesenih stručnih analiza i rasprave zaključeno je da će se izraditi akcijski plan za opstojnost proizvodnje mlijeka u Republici Hrvatskoj koji će predvidjeti sve pozitivne učinke nove Zajedničke poljoprivredne politike uključujući i mjere iz Programa za ruralni razvoj, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede. (SEEbiz / Hina)