U slovenskim medijima pojavile su se špekulacije kako je koncern Agrokor svojim dobavljačima predložio plaćanje novčane naknade kako bi zadržali prisutnost na prodajnim policama Konzuma i Mercatora na regionalnom tržištu, što je Agrokor opovrgnuo.

Pozivajući se na neimenovane izvore među dobavljačima Mercatora, koji preko Mercatorove mreže godišnje plasiraju robe u vrijednosti 500 milijuna eura, slovenski list “Delo” navodi da su tamošnji dobavljači u neformalnim razgovorima s predstavnicima Agrokora dobili prijedlog da radi “konsolidacije” maloprodajne mreže Agrokora u regiji uplate na poseban računa 10 posto od svog lanjskog prometa što su ga ostvarili kroz prodajne kanala Mercatora i Konzuma.

“Delo” navodi da je Agrokor spajanjem Konzumove i Mercatorove mreže u regiji povećao svoju pregovaračku moć s dobavljačima i da bi se moglo raditi o jednoj vrsti “ulaznice” za one dobavljače koji žele iskoristiti veće mogućnosti Agrokorove mreže u regiji.

Naplata takvih “ulaznica” bio bi nedopušteni postupak po slovenskom zakonu o poljoprivredi koji ne dopušta da jedna strana s jačom tržišnom pozicijom iskorištava drugu i koji zabranjuje da se dobavljačima nameću uvjeti poput dodatnih uplata ili popusta, navodi “Delo”.

Anonimne navode o pritiscima Agrokora na dobavljače u Sloveniji zanijekao je za list “Dnevnik” član Mercatorove uprave Igor Maroša, rekavši da će udio slovenskih proizvoda u udruženoj mreži biti ovisan o kvaliteti i konkurentnosti i da se Agrokor obvezao da će tri godine od spajanja Konzuma i Mercatora održati postojeću razinu udjela roba slovenskih dobavljača.

U Agrokoru su informacije o uvođenju navodne 10-postotne naknade opovrgnuli, ustvrdivši da nisu zahtijevali nikakvu naknadu nego da su u razgovorima s dobavljačima predstavili svoju strategiju, viziju i način poslovanja.

U demantiju se navodi da ni Agrokor ni Mercator dobavljačima nisu poslali nikakav poziv, pismo ili elektronsku poštu u kojoj bi se zahtijevalo plaćanje, odnosno dodatni uvjeti.

“Maloprodajne tvrtke Agrokora – Konzum i Mercator – pozivaju svoje dobavljače kako bi im predstavili svoju strategiju, viziju i način poslovanja. Sve te prezentacije odgovaraju najvišim europskim standardima, a tako će biti i ubuduće”, navodi se u izjavi Agrokora o sastancima s dobavljačima. (SEEbiz / Hina)