Nizozemsko-britanski proizvođač robe široke potrošnje Unilever upozorio je u četvrtak da očekuje oko dvije milijarde eura troškova u prvoj polovini godine zbog snažnog rasta cijena sirovina i energenata koji će utjecati na zaradu. Proizvođači robe široke potrošnje muku muče s rastom troškova sirovina, energije, transporta i radne snage.

Unilever je posebno izložen zato što se oslanja na tržišta u nastajanju i na hranu gdje je inflacija posebno snažna.

Premda predviđa snažan rast prodaje u ovoj godini budući da podiže cijene svojih proizvoda, tvrtka je predvidjela oštar pad temeljne operativne marže, za 1,4 do 2,4 postotna boda, nakon pada za 0,1 postotni bod u 2021.

Financijski direktor Graeme Pitkethly rekao je da zbog rasta cijena očekuju oko dvije milijarde eura troškova u prvoj polovini godine, koji bi se u drugoj polovini ipak trebali smanjiti, na oko 1,5 milijardi eura.

Marže bi se trebale oporaviti nakon ove godine, najvećim dijelom u 2023. i u potpunosti u 2024., procjenjuju u Unileveru.

U poslovnom izvješću za 2021. izvijestili su o 4,5-postotnom organskom rastu, najsnažnijem u devet godina, uz 2,9 posto više cijene. U četvrtom tromjesečju iznosio je 4,9 posto jer su ljudi i dalje više jeli kod kuće.

U 2022. prognoziraju organski rast po stopi od 4,5 do 6,5 posto. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!