Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u četvrtak je u tvrtki Luneta u Svetom Đurđu u Varaždinskoj županiji prisustvovala obilježavanju prvih konzumnih jaja oznakom “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

Nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska” uspostavljen je radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Nakon voćarstva i hrvatskih jabuka, proizvodnja konzumnih jaja je drugi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava, istaknuto je u Svetom Đurđu.

Ministrica Vučković je početak primjene ovog sustava kvalitete ocijenila dobrim, s certificiranih devet milijuna kilograma jabuka i 15 milijuna jaja.

“Osim što jamči potpunu sljedivost od polja do stola, ‘Dokazana kvaliteta’ je posebna oznaka koja je odobrena od strane Europske komisije pa proizvođači provedbu certifikacije mogu financirati iz Programa ruralnog razvoja”, rekla je.

Dodala je da ta oznaka jamči određene nadstandarde u kvaliteti, sigurnosti, higijeni i dobrobiti životinja.

Direktor Lunete Dražen Čurila naveo je da godišnje proizvedu oko 40 milijuna jaja za domaće tržište i za izvoz.

“Mislim da je ovo dobra priča koju bi trebali svi podržati, od samih proizvođača jaja, preko ministarstva do trgovačkih lanaca, kako bi osvijestili kupce da kupuju jaja proizvedena u Hrvatskoj i da zaista kupuju dobru kvalitetu”, rekao je Čurila.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec kazala je da označavanje poljoprivrednih proizvoda donosi dva iznimno bitna elementa. To su sigurnost krajnjeg potrošača jer zna koji proizvod kupuje i što iza tog proizvoda stoji, a ujedno se dobiva i prepoznatljivost samog poljoprivrednog proizvoda i kraja iz kojeg dolazi, izjavila je.

Ministrica poljoprivrede kazala je da su u sektoru peradarstva prilično zadovoljni razinom samodostatnosti, kako u proizvodnji mesa tako i u proizvodnji jaja. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!