Uljara Čepin dug bankama plaća za 14 dana

cepin-uljara-midiRačun Tvornice ulja Čepin trebali bi biti odblokirani u sljedeća dva tjedna, dogovoreno je na sinoćnjem sastanku uprave te tvrtke u većinskom državnom vlasništvu i ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, rekao je danas direktor Stjepan Komar

Plaćanjem duga od 52 milijuna kuna Zagrebačkoj i Partner banci, država bi skinula blokadu i omogućila nastavak proizvodnje, nabavu sirovina i plaće, ali to ne zadovoljava radnike, koji najavljuju prosvjed.

Komar kaže da je s ministrom Čobankovićem uprava dogovorila da se nakon nastavka proizvodnje nastavi i privatizacija poduzeća, koje je zadnji neprivatiziran dio državnog IPK Osijeka. ‘Sada je najvažniji održati proizvodnju i nastaviti započet proces privatizacije’, ustvrdio je Komar.

Regionalni povjerenik sindikata PPDIV Šime Orešković kaže da o sastanku s ministrom radnici nisu obaviješteni, a da za tešku situaciju u Uljari najveću odgovornost snosi država kao većinski vlasnik. ‘Isključivo i jedino za ovo je odgovorna država, odnosno Hrvatski fond za privatizaciju’, rekao je Orešković.

Sindikat traži da se na radnike prenese vlasništvo nad dionicama koje su sada u vlasništvu HFP-a, jer im nisu predate početkom 1990-ih godina kada je provedena pretvorba. Tada je dio imovine IPK bio na okupiranom području, a kasnije je imovina upisana HFP-u u vlasništvo što radnici smatraju nepravdom i traže da se ispravi.

U PPDIV-u kažu da će tražiti i Čobankovićevu ostavku, a sindikalna predstavnica u Uljari Helena Žeravica najavila je i moguće prosvjede.

Uljara djeluje u sklopu IPK Osijeka, koji je prije 1990-ih okupljao 37 poljoprivrednih poduzeća i zapošljavao preko 17 tisuća radnika.

Privatizirana su 36 poduzeća, IPK Osijek sada od nekih od svojih bivših tvrtki potražuje milijunske iznose. Tako od šećerane Kandit, prema riječima direktora IPK Drage Pleša, ta tvrtka ne može naplatiti 128 milijuna kuna duga.

S druge strane, zbog upola manjeg iznosa, koji IPK duguju njima, Kandit je pokrenuo ovrhu nad dijelom dionica Uljare i tako zaustavio privatizaciju. (Tportal.hr)

Prethodni članakŠamponi za kosu: Izbor za sve tipove kose
Sljedeći članakVjerni svojoj marki šampona