Uprava Mercatora u srijedu je objavila da je i dalje suzdržana prema pristupu koji im je u pregovorima s Agrokorom krajem prošlog tjedna ponovno predložio konzorcij banaka i Pivovarne Laško (PL), koji želi prodati svojih 52 posto dionica, te je predložila nove moguće pristupe u pregovorima.

mercator-logo-largeU odgovoru prodajnom konzorciju što ga vodi Nova Ljubljanska banka (NLB), a koji je objavio na web-stranicama Ljubljanske burze, direktor Mercatora Žiga Debeljak ponovno ističe da je Agrokor regionalni konkurent Mercatora, te da bi mu uprava slovenskog trgovačkog lanca bila spremna omogućiti dubinski pregled poslovanja samo u ograničenom opsegu i uz uključivanje Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne financijske korporacije (IFC) u te pregovore.

Debeljak zato, kako navodi, zbog konstruktivnosti, predlaže da se razmisli o nekoliko drugih pristupa u pregovorima s kojima bi se mogla složiti i uprava Mercatora ako bi njima bili zadovoljeni interesi Mercatora kao tvrtke.

Prema prvom pristupu koji predlaže uprava Mercatora, EBRD i IFC trebali bi dati izjave da će se zajedno s Agrokorom uključiti u pregovore čiji je cilj zaštita interesa Mercatora. “Ako EBRD i IFC imaju interes ući u transakciju u kasnijoj fazi, to im ne bi smio biti problem”, navodi Mercatorova uprava.

Kao drugu opciju, Mercator navodi mogućnost da Agrokor izvede “ograničeni” dubinski pregled poslovanja Mercatora na osnovi podataka koje će javno objaviti Mercatorova uprava, te da se EBRD i IFC onda u pregovore o zaštiti interesa Mercatora uključe kasnije.

Prema trećem prijedlogu Mercatorove uprave, umjesto IFC-a i EBRD-a u dogovor oko zaštite interesa Mercatora uključila bi se privremeno neka treća “ozbiljna i stabilna financijska institucija odnosno banka” koja je ujedno i vlasnik Mercatorovih dionica koje želi prodati.

Prema ranijim najavama, nadzorni odbor Mercatora i uprava tvrtke o postupku prodaje trebao bi raspravljati na sjednici u petak.

Prema tvrdnjama poslovnog dnevnika “Finance” od srijede, u upravi Mercatora, koja je nesklona da tu tvrtku preuzme njen regionalni konkurent, u zadnje se vrijeme pojavila ideja kako bi se vlasnička struktura kompanije mogla popraviti na taj način da dio Mercatora ponovno dođe u vlasništvo nekog od državnih fondova. (H)