VijestiZemljaUTIL: Zabranu rada nedjeljom treba revidirati

UTIL: Zabranu rada nedjeljom treba revidirati

Udruga trgovine i logistike – UTIL poziva Vladu RH i zakonodavca na ponovni dijalog oko regulacije rada nedjeljom i to da se ovo pitanje uredi kroz Zakon o radu i to tako da se regulira rad nedjeljom za sve radnike u Hrvatskoj, a ne kako je danas reguliran rad nedjeljom samo za pojedine djelatnosti – točnije, samo za trgovinu. “Regulacija mora vrijediti jednako za sve radnike u Hrvatskoj, takvo što bi bilo pravedno i unaprijedilo bi uvjete i kvalitetu rada u svim djelatnostima koje rade nedjeljom”, smatraju u UTIL-u.

Dodaju kako je prošlo dvadesetak dana od implementacije novog Zakona o trgovini kojim je zabranjen rad nedjeljom, a već se naziru teške posljedice i za poslodavce i za radnike u trgovini. Dio trgovaca ima velike gubitke jer se promet nije ‘prelio na druge dane’ te postoji realna opasnost od zatvaranja nekih trgovina i gubitka radnih mjesta te čvrsto vjeruju da to nije bila intencija ni želja zakonodavca.

Iz Udruge naglašavaju kako je briga o radnicima u trgovini jedan od njihovih prioriteta te kako će podržati svaku inicijativu ili zakonsku promjenu koja ide u tom smjeru. Tome u prilog govori i činjenica da je UTIL u potpunosti podržao posljednju promjenu Zakona o radu, s kojim je za sve radnike u Hrvatskoj uvedena minimalna satnica rada nedjeljom, blagdanima i praznicima, odnosno plaća za rad nedjeljom povećana je 50% u odnosu na satnicu za redoviti rad.

“UTIL razumije nakanu zakonodavca u kojoj želi učiniti novi iskorak prema boljim i kvalitetnijim uvjetima radnika u industriji trgovine, što Udruga podržava. Međutim, UTIL smatra da se rad nedjeljom učinkovito i pravedno može riješiti samo tako da se regulira rad nedjeljom, a ne da se selektivno zabranjuje rad pojedinim djelatnostima, poput u ovom slučaju trgovine, ističe član Savjeta Udruge, Stjepan Roglić.

UTIL poziva pravosudnu i zakonodavnu vlast da ugradi dodatne nadzore i regulacije kojima bi se spriječilo donošenje zakona koja nisu u skladu s temeljnim dokumentom države – Ustavom RH.

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...