Koliko je zapravo fleksibilan i otporan Vaš lanac opskrbe? Ako to do sada niste znali, uskoro biste mogli saznati.

Brexit je predstavljao veliki izazov o kojem se puno razgovaralo jer je nosio velike rizike. Sada se zemlje suočavaju s puno većim problemom, korona virusom (COVID-19) koji nitko nije mogao predvidjeti niti se mogao pripremiti kao na Brexit. Kathleen McLoughlin u svom osvrtu piše o utjecaju korona virusa na ponudu i potražnju, najviše gledajući što se događalo u Kini od izbijanja epidemije u Wuhanu. Također se osvrnula i na posljedice koje su pogodile lanac opskrbe.

UTJECAJ NA POTRAŽNJU?
Trgovački lanci mješovitom robom visoko su fokusirani na kupca, a kada se njihovo ponašanje i potražnja promjene to uvelike utječe na opskrbni lanac. U Kini su trgovci izvijestili o promjenama obrazaca potražnje za određenim proizvodima jer se nakon pojave korona virusa promijenilo ponašanje kupaca.

“Dok su dugotrajna roba i proizvodi koji ne spadaju u svakodnevne potrebe negativno pogođeni pojavom korona virusa, potrošačke kategorije kao što su osnovne živežne namirnice, svježi proizvodi, proizvodi za zdravstvenu njegu i kućanstvo u posljednjih pet tjedana (članak je pisan 10. ožujka, op. ur.) bilježe veću potražnju na internetu”, poručio je glavni financijski direktor kineske tvrtke za e-trgovinu JD.com, Sidney Huang.

U drugim azijskim zemljama, u Južnoj Koreji, Japanu i na Tajlandu, izvijestili su da je pala potrošnja alkoholnih pića europskog proizvođača Diageo, koji posjeduje brendove poput Guinnessa, Smirnoffa i Johnnie Walkera.

U Ujedinjenom Kraljevstvu Kantar je izvijestio da su u veljači trgovci povećali prodaju proizvoda za dezinfekciju za 255%, tekućeg sapuna za 7% i sredstava za čišćenje kućanstva za 19%.

RAST INTERNETSKE DOSTAVE
Od pojave korona virusa u Kini je primijećen trend porasta internetske kupovine jer su ljudi od strane vlade bili pozvani na samoizolaciju. Alibaba, kineska multinacionalna kompanija, izvijestila je kako se značajno povećala košarica njenih Freshippo i Taoxianda online trgovina jer su se potrošači okrenuli internetskoj kupnji svježe hrane, namirnica i šireg izbora dnevnih potrepština. Internetski supermarket Ocado u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon pojave korona virusa, bilježi izuzetno visoku potražnju, s više kupaca i većim narudžbama nego inače.

BESKONTAKTNE NARUDŽBE
Američki restoran brze hrane KFC i međunarodna franšiza Pizza Hut testirali su beskontaktnu dostavu u Kini pokušavajući time smanjiti prijenos virusa s osobe na osobu. Prvi bi došao dostavljač, ostavio vrećicu s hranom na mjestu gdje su se kupac i dostavljač zajednički dogovorili i čekao bi kupca, udaljivši se najmanje 10 metara. Potom bi kupac došao i pokupio vrećicu s naručenom hranom. Dostavljači su morali nositi maske, dezinficirati ruke i dostavljačke torbe nakon dostave. Oba lanca su na određenim mjestima počela provoditi beskontaktnu dostavu i preuzimanje u njihovim restoranima.

JD.com je uveo pet automata tvrtke JD-X (JD-ov laboratorij za inovacije) u jednom stambenom naselju u Pekingu koji stanovnicima pružaju 24/7 pristup svježem voću, povrću i mnogim drugim namirnicama. Proizvodi kojima se pune automati nabavljaju se iz obližnjeg supermarketa 7FRESH. Aparati na vratima imaju sustav skeniranja kodova s proizvoda. Naime, kada bi kupac skenirao kod, vrata bi mu se otvorila kako bi proizvod izašao van. Plaćanje se vrši na samom početku kada kupac odabere proizvode. Automati se redovito dezinficiraju, a prati se i kvaliteta i količina proizvoda od strane djelatnika trgovine 7FRESH.

Veliki kineski dobavljač Meituan, koji ima oko 5,9 milijuna trgovaca u svojoj partnerskoj mreži, izvijestio je da je u razdoblju od 26. siječnja do 8. veljače više od 80% kupaca širom zemlje zatražilo beskontaktnu dostavu. U Wuhanu, gradu iz kojega je krenula epidemija, 95,1% kupaca zatražilo je beskontaktnu uslugu. U Kini se još za dostavu koriste i autonomna vozila i dronovi.

POSLJEDICE NA LANAC OPSKRBE
Planiranje ponude i potražnje postalo je teško jer su se promijenili obrasci potražnje samih potrošača. Ovakva se situacija, nastala zbog korona virusa, ne može usporediti niti s jednim drugim povijesnim događajem koji bi mogao dati odgovore na to što će kupac tražiti i na koji način. Lanci opskrbe će se s vremenom početi boriti s nadopunjavanjem polica i produljivanjem roka trajanja proizvoda za koje sada bilježe porast potražnje, osim ako ne nađu dodatne izvore i/ili kapacitete kod trenutnih dobavljača. To će sigurno utjecati na izbor proizvoda koji su dostupni na polici (OSA).

Nedavno smo u našem izvještaju pisali o upravljanju potražnjom. Neki trgovci pokušali su aktivno upravljati potražnjom proizvoda za koje se činilo da ih kupci doma gomilaju. Britanski prodavač Boots tako je pokušao smanjiti potražnju za sredstvima za dezinfekciju ruku postavljajući znakove na police koji ograničavaju uzimanje maksimalno dva proizvoda po kupcu. U Australiji, supermarket Woolworths primijenio je ograničenje do maksimalno četiri paketa toaletnog papira po kupcu. Trgovci na malo trebali bi razmotriti scenarij u kojem je moguće da će kupci sve manje izlaziti van i tražit će opciju dostave proizvoda na kućni prag. Ako se to dogodi, trgovci bi trebali pojačati svoje kapacitete u internetskoj trgovini kako bi pokrili potražnju putem online kanala prodaje. Slijedom toga, trebaju razmotriti imaju li dovoljno djelatnika ili trebaju angažirati privremene radnike koji bi slagali narudžbe u samim prodavaonicama. Također bi trebali razmotriti imaju li dovoljno dostavnih vozila kako bi sve narudžbe mogli dostaviti na vrijeme i tako odgovoriti na ovakav rast potražnje.

Trgovci na malo i restorani u područjima koja su pogođena korona virusom morat će razmotriti i opciju beskontaktne dostave na kućnu adresu, na isti način kao što su to ponudile određene tvrtke u Kini jer je riječ o jedinstvenoj situaciji u kojoj se treba reagirati u skladu s nužnom potrebom.

UTJECAJ NA OPSKRBU?
Proizvođači se suočavaju s nabavkom određenih sirovina čiji su dobavljači pogođeni korona virusom. U podnošenju izjave američkoj Komisiji za vrijednosnice i burzu Coca-Cola je 2. ožujka navela da provodi planove opskrbe za nepredviđene situacije zbog kašnjenja u proizvodnji i izvozu s kojim se suočavaju dobavljači sladila. U američkom proizvođaču bezalkoholnih pića ne predviđaju zbog toga nikakve zastoje u svojim proizvodnim pogonima u kratkom roku, ali bi moglo doći do poteškoća ako se proizvodnja ili izvoz u Kini pogoršaju.

MANJE KANALA PRODAJE ZA POLJOPRIVREDNIKE
Zatvaranje cesta te druga prometna i operativna ograničenja u Kini značili su da su brojni poljoprivrednici teško nalazili način za prodaju svojih proizvoda nakon što se pojavio korona virus, dok je istodobno porasla potražnja za kvalitetnim svježim proizvodima. JD.com na situaciju je odgovorio inicijativom “Nacionalni svježi proizvodi Zelenog kanala”, skraćeno nazvana “Zeleni kanal”, kojom se trgovcima pruža 25 potpornih politika, uključujući između ostalog brz upis, dodatan promet te jeftiniju ili besplatnu upotrebu platforme. Uz to je najavljen i poseban kanal od strane JD logistike za isporuku svježih proizvoda.

RADNI POREMEĆAJI I OGRANIČENJE KAPACITETA
Alibaba je izvijestio kako je virus utjecao na poslovanje dovodeći do zatvaranja tvornica i ureda kineskih trgovaca i logističkih kompanija. “Odgoda povratka na posao radnika nakon proljetnih praznika sprječava trgovce i logističke kompanije da nastave s radom”, poručio je izvršni director Alibabe, Daniel Zhang.

JD.com izuzetno je odgovarajuće reagirao na izazove koji su nastali zbog korona virusa. Vlastita logistička mreža omogućila im je brzo nastavljanje poslovanja nakon produžetka proljetnih praznika jer time nisu ovisili o logističkim dobavljačima trećih strana. Jedna od inicijativa koju je također pokrenuo ovaj trgovac, demonstrirajući tako svoju žurnost i odgovornost, je zapošljavanje 20.000 novih djelatnika u skladištu i logistici.

POSLJEDICE NA LANAC OPSKRBE
Poduzeća moraju uzeti u obzir u kojoj zemlji se nalaze njihovi dobavljači te koliki je utjecaj korona virusa na tim lokacijama. Također bi trebali razmotriti pogoršane okolnosti do kojih bi moglo doći u tim zemljama. Poduzeća će morati procijeniti mogu li smanjiti rizik nabavkom gotovih proizvoda i sirovina iz alternativnih izvora. Ključno je razmotriti treba li ograničiti operativni kapacitet u tim zemljama i potencijalno ograničiti fizička kretanja od skladišta do potrošača. U slučaju još goreg scenarija, moguće je smanjenje kompleksnosti u lancu opskrbe.

Utjecaj korona virusa na sposobnost građana da nastave s radom vjerojatno će se odraziti kroz cijeli lanac opskrbe, od proizvođača do logističkih operatera, jer neki zaposlenici zbog bolesti nisu bili u mogućnosti raditi. Također je vjerojatno da će neke industrije, poduzeća i odjeli zatražiti više radne snage kako bi se nosili s promjenama u potražnji, dok će drugi početi otpuštati radnike. Možda će biti potrebno uvesti inicijativu fleksibilne preraspodjele osoblja, kao što je bio slučaj u Kini.

ZAKLJUČAK
Korona virus se i dalje širi čime se rizici za lance opskrbe nastavljaju povećavati. Ovakav događaj naglašava potrebu poduzeća da ulažu u strategije upravljanja i planiranja poslovanja tijekom kriznih situacija. Najbolje će proći oni koji imaju adekvatne planove već u proceduri i oni koji imaju agilno poslovanje. U kratkom roku tvrtke moraju aktivno razmotriti kako će korona virus utjecati na ponudu i potražnju i napraviti poslovni plan u skladu s tim. Poduzeća bi trebala bilježiti što više informacija o utjecaju korona virusa na lanac opskrbe kako bi se u budućnosti mogli bolje snaći u nepredviđenim situacijama kao što je ova.