Vijetnam je obustavio izvoz riže kako bi provjerio zalihe i osigurao opskrbu svojih građana za vrijeme pandemije koronavirusa, poručila je vijetnamska vlada. Izvoz riže iz Vijetnama porastao je prošle godine 4,2 posto, na 6,37 milijuna tona, što je toj azijskoj zemlji osiguralo poziciju trećeg izvoznika u svijetu, nakon Indije i Tajlanda. Najveći su kupci vijetnamske riže Filipini, Kina i neke afričke zemlje.

Vijetnamski premijer Nguyen Xuan Phuc rekao je ministarstvima trgovine, financija i poljoprivrede da provjere zalihe riže i do subote dostave izvješća o zalihama i izvozu, stoji u vladinom priopćenju. “U očekivanju izvješća radne skupine obustavit ćemo potpisivanje novih ugovora o izvozu riže a pitanje potpisanih ugovora rješavat ćemo nakon što dobijemo izvješće”, dodaje se.

To bi značilo da će izvoz biti na snazi do 28. ožujka. U odvojenom je priopćenju vijetnamsko ministarstvo industrije i trgovine obajvilo da je izvoz riže u prva dva ovogodišnja mjeseca poskočio 31,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 928.798 tona.

“Nastavi li izvoz rasti tim tempom, Vijetnam će se suočiti s prijetnjom nestašice za potrebe vlastite potrošnje”, stoji u priopćenju.

Ministarstvo je priopćilo kako će u četvrtak održati sastanak s ključnim proizvođačima i izvoznicima riže kako bi se procijenile domaće zalihe i ugovori o izvozu.

“Ovaj potez Vijetnama izaziva veliku pažnju na međunarodnom tržištu. Ako zemlje koje izvoze hranu počnu ograničavati opskrbu kako bi osigurale podmirivanje vlastitih potreba, to bi bio veliki razlog za zabrinutost”, rekao je neimenovani europski trgovac rižom.

Vijetnamski premijer obećao je ovog mjeseca da će osigurati opskrbu hranom za vrijeme epidemije, izvijestili su državni mediji.

Vijetnam je zabilježio 134 slučaja zaraze koronavirusom, a nitko od zaraženih do sada nije podlegao bolesti, prema ministarstvu zdravstva. Više od 1.500 građana koji su možda zaraženi nalazi se u karanteni i pod nadzorom. (Hina)