Vinistra 2022: Platinasta i zlatna medalja za malvazije vinarije Arman Marijan

Nagrade s ovogodišnje Vinistre, u ime prerano otišlog vinara, preuzet će njegove kćeri Ines i Nina, koje su od malena radile uz oca te će nastaviti vinarski put obitelji Arman

Malvazije, ali i druga vina poznatog istarskog vinara Marijana Armana, redovito osvajaju najviše nagrade i priznanja na Vinistri, ali i drugim velikim natjecanjima. Linija Malvazije Grand Cru od kada je uvedena dobivala je samo zlatna odličja. Na ovogodišnjem izdanju Vinistre, Malvazija Grand Cru iz berbe 2021. okitila se platinastom medaljom s osvojenih 95 bodova po nikad strožim kriterijima ocjenjivanja. Uz ovu nagradu, Malvazija istarska 2021 osvojila je zlatnu medalju.

“Iznimno nas raduje vijest da je Malvazija Grand Cru ponovo prepoznata od pomno odabrane, zahtjevne međunarodne komisije. Osvojene platinasta i zlatna medalja dodatni su nam vjetar u leđa za daljnji rad i razvoj. Nagrade posvećujemo nedavno preminulom ocu uz čiji smo bok rasle, radile i učile i koji nam je prenio ljubav prema ovom poslu, odnosno načinu života”, izjavila je Nina Arman Rickijević, voditeljica prodaje i marketinga Arman Marijan Wines.

Izraz Grand Cru u vinskom svijetu uveli su Francuzi i on označava najbolju poziciju u vinogradu, gdje raste grožđe s najboljim potencijalom za proizvodnju vrhunskih vina. Upravo s tih najboljih pozicija i od tih starih loza, obitelj proizvodi zasebno vino iz kojeg je stvoren vrhunski brend – Malvazija Grand Cru koji je dvije godine zaredom bio šampion Vinistre.

Ispravnost odluke pokazala se još 1999. kada je malvazija iz pradjedova vinograda osvojila prvo zlato na Vinistri. Sa svojom malvazijom Marijan je bio prvi Istrijan koji je na velikom natjecanju Vinitaly odlikovan Velikim priznanjem (Gran Menzione) za tu sortu, a berba malvazije iz 2018. je na Decanteru 2020. osvojila srebrnu medalju čime je svrstana uz bok tri posto najboljih vina iz cijelog svijeta.

Nagrade s ovogodišnje Vinistre, u ime prerano otišlog vinara, preuzet će njegove kćeri Ines i Nina, koje su od malena radile uz oca te će nastaviti vinarski put obitelji Arman. Put koji je započeo pradjed Marijana Armana prije više od 140 godina, kada je u selu Narduči zasadio svoju prvu malvaziju. Ta stara, originalna malvazija, davala je uvijek najbolje plodove, a obitelj Marijana Armana je razmnožavanjem starih trsova spasila ovaj iznimno vrijedan genetski potencijal koji će nastaviti održavati i razvijati buduće generacije Armana.

“Naš je otac znao prepoznati potencijal i značaj starog vinograda Malvazije. Zajednička upornost u nastojanju da ga sačuvamo za buduće generacije se isplatila i danas uživamo vino koje za nas ima duboku emotivnu vrijednost. Znali smo da radimo dobar posao, držeći korak s tehnologijama i prateći sve relevantne vinarske trendove pritom ne zaboravljajući i njegujući tradiciju. Sve osvojene nagrade, pa tako i ove najnovije samo su potvrda ispravnosti našeg puta i prepoznatljivosti naših vina kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu. Ovo nam je ujedno i dodatni poticaj da nastavimo sami sebi podizati ljestvicu i još više ulagati u izvrsnost naših vina”, zaključila je Ines Arman Matticchio, voditeljica proizvodnje Arman Marijan Wines.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakDorina Čvarak rasprodana u rekordnom roku
Sljedeći članakPočinje HOWtoWOW akademija