Vrijednosna potrošnja na kategoriju rasla je čak 35%, a glavni generator rasta nije povećan broj kupaca, već učestalost kupovanja pa je i broj košarica u kojima se našlo vino porastao za 26%.

Analizirali smo potrošnju kategorije vina za potrebe kućanstva u periodu od srpnja 2019. do lipnja 2020. godine u odnosu na prethodno godišnje razdoblje. Kategorija obuhvaća crveno, bijelo i rose vino, pjenušava i desertna vina, ali ne i vina kupljena u rinfuzi. Vrijednosna potrošnja na kategoriju rasla je čak 35%, a glavni generator rasta nije povećan broj kupaca, već učestalost kupovanja pa je i broj košarica u kojima se našlo vino porastao za 26%. Od svih hrvatskih kućanstava, njih 55% kupilo je neku vrstu vina u analiziranom periodu, a u prosjeku su ga kupili sedam puta (prosjek kupovanja u godini prije bio je šest puta). U košarici su se češće našla brendirana vina te je njihov udio u ukupnoj prodaji značajno porastao u odnosu na privatne robne marke. Kućanstva su iz kvartala u kvartal trošila više na brendirana vina, a potrošnja doseže vrhunac u drugom kvartalu ove godine kada i cijela kategorija bilježi najveći vrijednosni rast.

DOBAR POTENCIJAL
Na razini analiziranih 12 mjeseci udio promotivne prodaje jednak je kao i u prethodnom razdoblju, no u prva dva kvartala ove godine ona značajnije pada, što je u korelaciji s generalnim promjenama kupovnih ponašanja u početnim razdobljima pandemije. Čini se da u kriznim vremenima nismo čekali promocije kad je vino u pitanju. Zanimljivo je spomenuti da zbog rasta prodaje vina nisu pale ostale kategorije alkoholnih pića, nego sve bilježe priličan rast. Ako promotrimo vrste vina, bijelo vino zabilježilo veći rast prodaje od crvenog vina za potrošnju u kućanstvu. Tri vodeća brenda su Vina Belje, Iločki podrumi i Erdut, dok među trgovačkim markama uvjerljivo prednjači Lidl.

A kako trgovci upravljaju kategorijom?
Potencijal kategorije odlično su iskoristili Kaufland i Interspar, a uspješni su i Konzum i Lidl. No, ako uzmemo u obzir da je SOW indeks za Konzum u prethodnom razdoblju iznosio 147, a Intersparov 183, kod njih primjećujemo negativan trend. Za razliku od njih, Plodine i Tommy bilježe rast SOW-a u kategoriji, ali on još uvijek nije na razini FMCG tržišta. Dodat ćemo da, iako još uvijek zanemariva po udjelu, internetska prodaja vina bilježi respektabilan rast u odnosu na prethodno razdoblje.