Sajam je u tri dana posjetilo 23.400 osoba

Tri dana proteklog vikenda, od 24. do 26. siječnja, Virovitica je bila središte poslovnih zbivanja gotovo cijelog kontinentalnog dijela Hrvatske, i to zahvaljujući sajmu Viroexpo, sajmu za koji njegovi domaćini kažu da ima srce i dušu, a koji je u svom 19. izdanju okupio rekordan broj izlagača, njih 782 iz 25 zemalja, piše Glas Slavonije.

Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2014. i ove je godine bio uspješan, za što zasluge pripadaju organizatorima – Virovitičko-podravskoj županiji, Gradu Virovitici, HGK – Županijskoj komori Virovitica, HOK – Obrtničkoj komori Virovitičko-podravske županije, Turističkoj zajednici Virovitičko-podravske županije i Poduzetničkom inkubatoru Virovitičko-podravske županije te, naposljetku, realizatoru sajma – tvrtki Viroexpo d.o.o.

Direktor Viroexpa Igor Andrović zadovoljan je ovogodišnjom sajamskom manifestacijom, između ostalog i zbog toga što su prvi put na sajmu nastupili izlagači iz tri nove zemlje – Nizozemske, Azerbajdžana i Kosova.

“Unatoč lošem vremenu koje nas je zateklo u petak, na dan otvorenja, sajam je obišlo 23.400 posjetitelja, što dokazuje da smo jedan od najposjećenijih sajmova u Hrvatskoj. Kada sve te brojke uzmemo u obzir, kao organizatori moramo biti zadovoljni, ali nama je važnije što su izlagači bili jako zadovoljni i što su postigli ono zbog čega su na sajam i došli. Većina nam je čestitala na organizaciji, uz poruku da se vidimo i iduće godine”, naglašava Andrović.

Kao i svake godine, u sklopu sajma organiziran je niz popratnih sadržaja, kako na sajamskom prostoru, tako i izvan njega. Ove su godine prvi put stručna predavanja održana u Poduzetničkom inkubatoru Virovitičko-podravske županije, potpornoj instituciji, čija je gradnja sufinancirana novcem Europske unije.

“Sva predavanja bila su odlično posjećena i svakako da ćemo nastaviti tradiciju organizacije stručnih predavanja tijekom sajma, koja će i iduće godine biti u Poduzetničkom inkubatoru, koji se nalazi uz sajamski prostor”, napominje direktor Viroexpa.

Dan uoči svečanog otvorenja, u četvrtak, održan je gospodarski forum, na kojem su njegovi sudionici mogli čuti o karakteristikama gospodarstva Virovitičko-podravske županije te o tome kako poslovati s Kraljevinom Nizozemskom. Kulturno-umjetnički program također je počeo već dan uoči sajma izložbom fotografija nizozemskog fotografa Berta Teunissena – Domaći krajolici, Hrvatska u Europi.

“Nizozemska, kao zemlja partner, predstavila se s desetak izlagača, od kojih su neki održali i nekoliko predavanja i prezentacija o stakleničkoj proizvodnji, kao i općenito o poslovanju u Nizozemskoj. S obzirom na broj izlagača i na stručna predavanja koja su organizirali, kao i na izložbu slika, mogu reći da je Nizozemska bila jedna od najboljih zemalja-partnera u povijesti Viroexpa. Izuzetno smo zadovoljni njihovim angažmanom u organizaciji sajma i nadamo se da će se ta suradnja nastaviti i u idućim godinama”, kaže Andrović.

Direktor Viroexpa naglašava da su u pripreme za idući sajam već krenuli završetkom ovogodišnjeg sajma te da već sada organizatori imaju nekoliko zemalja čiji su predstavnici izrazili želju da njihova zemlja bude partner Viroexpa.

“Prepoznali su Viroexpo kao jedan od najboljih brendova Virovitičko-podravske županije, kao i činjenicu da se i u vrijeme gospodarske krize u našem gradu mogu organizirati događaji koji svojim značenjem i kvalitetom prelaze lokalne granice”, zaključuje Andrović. (Glas Slavonije)